Сьогодні попрощались з Віктюком: яким його пам'ятають друзі та родина (фоторепортаж)

IMG_3756

Сьогодні, 23 листопада, у Львові прощаються з Романом Віктюком – театральним актором, режисером, народним артистом України. Помер актор 17 листопада у Москві. 

Сьогодні, 23 листопада, у Львові прощаються з Романом Віктюком – театральним актором, режисером, народним артистом України і Росії. Помер актор 17 листопада у Москві. 

Товариш по театру Сергій Проскурняк розповідає, що пам'ятає його вистави та ролі з 1964 року:

«Його відхід важкий, це втрата для світової культури. Роман постійно повторював, що він український режисер, щоби про Україну знали більше. Якщо говорити мовою театральних критиків, то він зруйнував стіну, яка стояла між нами — радянською країною та світом. Він завжди втілював п'єси, які, з точки зору совєтської ідеології, були дисидентськими протестами. І ця протестність проти тоталітарної системи втілилася театральною мовою. 

1972 року відзначали 50-річчя створення Радянського Союзу, і, уявіть собі, у московському художньому театрі Віктюк з Єфремовим вирішили поставити «Украдене щастя» Івана Франка. На афіші тоді було написано «До 50-річчя створення радянського союзу «Украдене щастя». І коли Брежнєв їхав на прем'єру у театр, всі сполошилися, бо тільки тоді зрозуміли, що це дисидентська провокація, а Роман сказав «Все дуже просто, заклейте напис «До 50-річчя СРСР», і вони заклеїли. Це був продуманий наперед режисерський хід.

Для нього був характерний заклик, прохання не сумувати, не впадати в стан депресії. Депресії для нього не існувало за жодних обставин, навіть коли його викидали з тих театрів, де він ставив феноменальні вистави, які завжди не подобалися обкому партії». 

Яким його пам'ятає родина

«Він постійно брав нас за лаштунки, і ми знали все життя театру зсередини, знали, як відбувається підготовка. Він спочатку брав мене, а потім вже Катрусю. Для нього це був окремий ритуал, це було щось особливе, і ми йому дуже вдячні за те, що він дав нам можливість побачити цей світ його очима. Ми могли бачити цей вогонь у його очах, він це дуже любив, це світло, реакцію людей. 

У нього завжди було багато ідей. Роман – це така людина, що генерувала ідеї постійно, у нього з кожним новим кроком була нова ідея», – згадують Борис та Катерина,  племінники Романа Віктюка.

Довідка

Народився Роман Віктюк 28 жовтня 1936 року у Львові у родині вчителів.

Навчався у Московському інституті театрального мистецтва. Після закінчення в 1957 році повернувся до Львова, де працював актором у місцевому Театрі юного глядача.

Віктюк працював у Твері, Вільнюсі, Одесі, Таллінні, Києві, Саратові, Казані, Ризі, Ленінграді, Москві. 

1991 року створив театр свого імені в Москві, в якому виступав головним режисером і художнім керівником.

У загальному доробку режисера близько 200 вистав. Створив танцювальну школу в Італії, філію театру в Ізраїлі.

Був народним артистом України та Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: