Сьогодні владиці Борисові Гудзяку виповнюєть шістдесять

Борис
Фото: Slovo.Today

Сьогодні, 24 листопада, 60-ий день народження святкує Владика Борис Гудзяк – людина, яка живе на кілька країн, провадить душпастирську місію та працює для України. 

Сьогодні, 24 листопада, 60-ий день народження святкує Владика Борис Гудзяк – людина, яка живе на кілька країн, провадить душпастирську місію та працює для України. 

Яким було його життя

Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в Сиракузах, штат Нью-Йорк, в родині українських еміґрантів із Львівщини. У 1980 році Борис отримав бакалаврат з філософії та біології від університету в Сиракузах та продовжив навчання в Римі.

1983 року здобув бакалаврат з богослов’я в Папському Урбанському університеті, опісля повернувся до Америки, щоби працювати в Гарвардському університеті.

Він був висвячений на священника 26 листопада 1998 року.

1992 року здобув ступінь доктора славістики і візантиністики у Гарвардському університеті. Того ж року переїхав до Львова та заснував Інститут історії церкви.

Віце-ректор Львівської богословської академії з 1995 року по 2000 рік, а у 2000-2002 роках став її ректором. Президент Українського Католицького Університету з 2013 року.

Висвячений у єпископи 2 грудня 2012 року. 

Борис Гудзяк був активним учасником Революції Гідности 2013-2014 років, часто виступаючи в українських та міжнародних ЗМІ.

Фото: Новини УГКЦ

У січні 2013 року папа Бенедикт XVI підніс апостольський екзархат Франції до рівня єпархії з назвою Єпархія святого Володимира Великого, і Борис Ґудзяк став її першим єпископом.

У лютому 2019 року папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка архієпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ у США.

Цитати владики, які варто пам'ятати українцям

  • Багато що у нашій людській історії не є лише політичними чи військовими, чи фінансовими калькуляціями.
  • Ми хочемо знати, що буде завтра, але те основне, на що ми чекаємо, не відбувається із дня у день. І якщо ми зможемо це зрозуміти, відкриється зовсім інша перспектива.
  • Ми сповідуємо Господа, який для того, щоб допомогти людині, стає людиною. Один для одного ми маємо бути поруч.
  • Потенціал духу для переродження, потенціал любові і солідарності для трансформації в суспільстві є дуже великий.
  • Перевірте, чи не піддаєтеся ви маніпуляціям. Чи контролюєте ви час у мережі. Порахуйте, скільки свого часу контролюєте особисто ви. Станьте господарем свого життя. Якщо щодня, щомісяця, щороку все більше українців ставатимуть господарями своїх думок, своєї душі, свого часу, тим більше нас чекає змін.
  • Дуже важливо у новому році і для вас, і для мене стати суб'єктами як нація, як церква, як особистість. Важливо бачити час. Це колосальний дар — мати весь рік. Мій рік не під контролем політиків або інтернету, не рік страху перед штучним інтелектом. Є питання, які ми з вами вирішимо, починаючи з себе.
  • Подумайте перед новим роком про те, чого ви боїтеся. У своєму житті, у своїх думках, у своїх емоціях. Назвіть це і проаналізуйте. Так, нам потрібні хороші політики, економіка, що розвивається і мирний соціум, але навіть за наявності всього цього людина все одно може залишатися нещасною і тривожною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: