Правда і міфи про жири у харчуванні

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522-696x522-1-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522-696x522-1-696x522-696x522

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Майже всі мої клієнти, яких я вела по харчуванні, були свято переконані, що для схуднення дуже важливо відмовитися від жирів. А ще вони не раз чули або читали в інтернеті, що саме жири тваринного походження у харчуванні можуть стати причиною таких серйозних захворювань серцево-судинної системи, як атеросклероз і тромбоз. Щоби вберегти своє здоров'я і фігуру, вони купували знежирену молочку, замість салатів з олією їли просто овочі, повністю відмовлялися від масла, сметани і жирного м'яса. Але бажаний результат – втрату зайвих кілограмів – мало хто отримав, а дехто з дівчат, що отримали його, опинилися у кабінеті гінеколога. Чому ж так трапилось і яка роль жирів для нашого організму? Спробуємо розібратися.

Жири поділяються на два види – насичені та ненасичені. Перші є в продуктах тваринного походження (масло, сало, тверді сири, жирне м'ясо тощо), йогурти і кефіри також у склады мають багато жирів. Другі (ненасичені) є у рослинних продуктах (олія, горіхи, оливки, насіння соняшника, гарбуза тощо).

І хоча цей нутрієнт є найбільш калорійним: 1 грам жиру має 9 кілокалорій (вуглеводи і білки мають по 4 ккал і 1 грам), без нього наш організм обійтися не може. А повна відмова від нього може закінчитися у лікарні.

Для чого ж нам жири

  • жири є важливим енергетичним ресурсом, зокрема саме завдяки енергії з жирів працює наше серце.
  • жири допомагають у синтезі стероїдних гормонів, до яких належать естроген і тестостерон. Тому повна відмова від жирів для жінок може закінчитися проблемами з жіночим здоров'ям, а то й навіть безпліддям. Тому не ризикуйте.
  • без жирів не засвоюються вітаміни А, Д, Е, К. А це ваш здоровий зір, міцні кістки, здорова репродуктивна та кровоносна системи.
  • жири необхідні для роботи нервової та дихальної систем, формують оболонки клітин та допомагають легеням переносити кисень у кров. До речі, для цього необхідні жири насиченого типу (тобто, тваринного походження). А як же загроза серцево-судинних хворіб, спитаєте ви. Справа в тому, що вже давно доведено, що споживання жирів не впливає на виникнення цих захворювань. Тому це чистої води міф.

Не хвилюйтеся, що з ложкою олії чи дрібкою горіхів у день ви погладшаєте. Не зациклюйтеся на знежирених йогуртах і кефірах, ваш зайвий жир більше залежатиме від загальної калорійності раціону, а не від відсотку жирності тих чи інших продуктів.

І не забувайте, що погані жири таки існують. Це штучно створені в лабораторних умовах транс-жири (у складі продуктів позначені як пальмова олія, маргарин, гідрогенізований жир тощо). Уникайте їх і уважно читайте склад на етикетках продуктів, які купуєте. Ці жири справді можуть негативно вплинути на наше здоров'я.

Читайте також: П’ять простих порад для ефективних тренувань

Норма споживання жирів — мінімум 1 грам на кожен кілограм маси тіла. Їжте цю кількість жирів у день, слідкуйте за загальною калорійністю раціону, і ваше здоров'я, фігура та самопочуття будуть у нормі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: