Які свята відзначають 8 грудня (іменини, народні прикмети)

календар 8.12
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 8 грудня в Україні та світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 8 грудня в Україні та світі. 

Свята та події 8 грудня

Цього дня, 8 грудня 2013 року, у Києві відбувся Марш мільйона – один з найвелелюдніших мітингів Революції Гідності.

На заздалегідь оголошене віче на Майдані Незалежності в Києві зібралися, за різними оцінками, декілька сотень тисяч людей. За офіційними даними МВС України, в акціях протесту взяли участь 100 тисяч осіб. За даними опозиції, на центральні вулиці столиці 8 грудня вийшли на мітинг від 500 тисяч до 1 мільйона людей.

Майдан був заповнений вщерть, і це без урахування інших центральних вулиць міста. Зі сцени виступали як політичні, так і культурні та духовні діячі. Було оголошено про намір блокувати урядові будівлі та встановлювати наметові містечка на вулицях урядового кварталу. Опозиція дала тодішньому президенту Януковичу 48 годин для виконання вимог Майдану і пообіцяла блокувати його резиденцію у Межигір’ї.

Фото з відкритих джерел: Майдан Незалежності, 8 грудня 2013

По завершенні офіційної частини заходу мітингувальники рушили на вулиці урядового кварталу, де створили і побудували кілька блокпостів і барикад, зокрема на вул. Грушевського, Лютеранській, Круглоуніверситетській та перехресті Шовковичної та Богомольця.

Ввечері активісти «Свободи» ручним способом із застосуванням тросів повалили пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка. На постаменті встановили державний прапор України та червоно-чорний прапор ОУН-УПА.

До вечора 8 грудня із протестувальників на Майдані Незалежності було сформовано як мінімум 15 загонів цивільної самооборони, які назвали «сотнями».

Яке сьогодні релігійне свято

8 грудня християни західного обряду відзначають День непорочного зачаття Діви Марії. За народним календарем – Клим Холодний. 

У народі в цей день широко святкували Клим холодний – на честь святого апостола з сімдесяти Климента I, який став четвертим Папою Римським та зіткнувся з гоніннями. Климента I прийняв мученицьку смерть в Херсонесі, де хрестив язичників та проповідував християнство. За це був страчений за наказом римського імператора Траяна.

Святий Климентій

Ким був святий Климент?

Апостол Климент родом походив із заможної та знатної родини. Він був ще крихітним немовлям, коли його мати і два брати відправилися по морю в місто Афіни.

Корабель, на якому пливли, зазнав аварії, і всі рідні втратили один одного. Мама виявилася на одному з островів Східного Середземномор’я, а діти потрапили в Юдею, де їх усиновили різні люди.

Досягши юнацького віку, Климент відправився по світу з метою знайти своїх рідних. Мандруючи, він познайомився з апостолом Петром, навчався у нього і прийняв обряд Хрещення.

Подорожуючи далі з апостолом, Климент знайшов батька з матір’ю і братів, сім’я дивом возз’єдналася, і всі рідні також прийняли християнство.

Перед тим, як піти в інший світ, апостол Петро висвятив Климента на посаду Римського єпископа. Але в період переслідування християн Климента заслали на каторжні роботи, а потім засудили до смертної кари.

Іменини 8 грудня

Сьогодні свої іменини святкують: Петро, Клементій, Олександр, Василь, Віктор, Григорій, Катерина, Іван, Илларион, Климент, Кузьма, Микола, Павло, Петро, Семен, Серафім, Фива і Ярослав.

Народні прикмети 8 грудня

Наші предки вірили:

  • Якщо до цього дня намело великі кучугури, на гілках багато інею, а земля глибоко промерзла, то в наступного року очікується багатий урожай.
  • У морозний день у річкових ополонках вода піднялася вище за лід – незабаром піде дощ або істотно потеплішає.
  • На сухій траві з'явився іній – чекайте перших серйозних холодів.
  • Навколо місяця виникли різнокольорові кола, які поступово збільшуються в діаметрі – до ясної погоди.
  • Небо затягла сіра пелена – зовсім скоро піде сніг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: