«Річ у тім», або Історії домашнього насильства з шістнадцяти предметів (фоторепортаж)

IMG_4505

На проспекті Свободи, перед Львівською оперою, розгорнули виставку-експозицію, присвячену проблемі домашнього насильства у будь яких проявах.

На проспекті Свободи, перед Львівською оперою, розгорнули виставку-експозицію, присвячену проблемі домашнього насильства у будь-яких проявах.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Тут представлені 16 предметів, які застосовували для вчинення насильства в реальних обставинах.

З початку 2020 року в Україні поліція зареєструвала понад 170 тисяч заяв та повідомлень з приводу домашнього насильства, найбільше – від жінок. Раніше генпрокурорка України Ірина Венедіктова заявляла, що пандемія стала каталізатором росту насильства в Україні. Від початку року зафіксовано 2,7 тис. правопорушень за статтею домашнє насильство, проти 1,5 тис. торік.

За словами начальника управління превенції ГУ Нацполіції у Львівській області Василя Семенюка, на плакатах, які розташували обабіч, розміщено 16 предметів, які стали причиною насильства, кожен може перейти за QR-кодом і ознайомитись із конкретними (життєвими — ред.) ситуаціями, пов'язаними із цими предметами.

«На цих малюнках зображені роботи дітей у межах конкурсу – як саме діти бачать насильство. Якраз тут можна побачити найкращі роботи. Таким чином ми хотіли привернути увагу суспільства до цього явища», – говорить правоохоронець.

У поліції кажуть, що це всесвітня ініціатива, участь в якій беруть більш ніж 100 країн, які не нехтують таким болючим питанням. Крім цього, пояснює Василь Семенюк, це один із етапів боротьби з таким ганебним явищем.

Він також розповідає, що щодня у Львові працює два спецекіпажі, які реагують лише на звернення щодо сімейного насильства. Патрульні поліцейські зізнаються, що кривдники, які вчиняють насильство, практично одні й ті самі, відтак працівники, які виїжджають на подібні інциденти, вже добре їх знають, розуміють сімейні проблеми та можуть кваліфікованіше підійти до їхнього вирішення.

Василь Семенюк зізнається: на жаль, звернень з приводу сімейного насильства в області не стало менше, однак позитивним є те, що люди довірять поліцейським і частіше звертаються до них по допомогу.

У «Центрі жіночих перспектив» зазначають, що проблема сімейного насильства є досі замовчуваною і невидимою для багатьох, тому важливо будь-якими методами розповідати про неї, інформувати населення.

«Акція «16 днів протидії гендерно зумовленому насильству», в межах якої всі ці заходи відбуваються, покликана, аби звернути увагу громади. Особливо зараз, під час карантинних обмежень, збільшується ймовірність насильства та небезпека. Тим паче зараз зима, і не завжди є, куди піти, аби перечекати це все. Такі акції звертають увагу людей на те, щоб вони були співчутливішими до інших», – розповідає Марта Чумало, членкиня громадської організації «Центр жіночих перспектив», де впродовж 20 років протидіять домашньому насильству.

Просто реагувати не достатньо

Марта Чумало пояснює, що не існує універсальних порад, як діяти, коли до тебе звертаються по домогу ті, хто став жертвою домашнього насильства, однак зазначає: коли йдеться про якусь «реакцію» на насильство, то не достатньо просто реагувати.

«Людина має зважити свої ресурси, можливості. Можеш допомогти? Допоможи: просто послухай, попий зі скривдженою людиною чаю, побудь ресурсною особою», – додає членкиня ГО «Центр жіночих перспектив».

Вона також додає, що у зв'язку з карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, почастішали випадки економічного насильства. Йдеться про контроль за фінансовими ресурсами з боку одного із партнерів (зазвичай йдеться про чоловіків — прим.), контроль і обмеження в доступі до грошових ресурсів.

«Зараз економічна складова насильства зростає досить помітно. Люди почали втрачати роботи: особливо це стосується вразливих категорій, які були зайняті в неформальному секторі – вони не мають жодних соціальних гарантій. Однак завжди присутні всі чотири види насильства – економічне, фізичне, психологічне та сексуальне», – зазначає експертка.

Нагадаємо, раніше ІА Дивись.info писала про те, як уникнути випадків домашнього насильства під час карантину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: