Які свята відзначають 9 грудня (іменини, народні прикмети)

фото
Фото: Pexels

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 9 грудня в Україні та світі.

Свята та події 9 грудня

Сьогодні - Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів. 

У 2006 році на Всесвітньому саміті глави держав і урядів одноголосно підтвердили, що «кожна держава зобов’язана захищати своє населення від геноциду, військових злочинів, етнічних чисток і злочинів проти людяності». 

У другій статті Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього геноцид визначається як «наступні дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу…».

Також 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

Цього дня в 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Яке сьогодні релігійне свято

У церкві 9 грудня вшановується пам’ять мученика Георгія. У народі це свято назвали  Юріїв день Народився він приблизно в III столітті на території Каппадокії.

Батьки Георгія були християнами, тому виховували свого сина у вірі. Він чудово проявив себе, перебуваючи на військовій службі при імператорі Діоклетіані. Хоча після того, як останній ініціював гоніння християн, Георгій роздав все своє майно бідним людям, а сам вирушив до імператора і відкрито заявив, що є християнином. Незважаючи на те, що до цього Георгій служив вірою і правдою імператору, Діоклетіан наказав піддати його численним тортурам.

9 грудня — Юріїв день. Георгій Побідоносець

Перед смертю Георгій осінив хресним знаменням статую Аполлона, після чого ідоли в храмі зруйнувалися. Дружина імператора кинулася до ніг Георгія і просила його пробачити Діоклетіана і гріхи, вчинені ним. У результаті, разом з Георгієм вона загинула від рук язичників. Згідно з переказами, одним з посмертно скоєних чудес Георгія є вбивство змія, який спустошував землі в Бейруті. Саме тому, Георгія часто зображують саме зі списом.

Іменини 9 грудня

Сьогодні свої іменини відзначають: Іллі, Георгія, Інокентія, Миколи, Михайла і Петра.

Народні прикмети на 9 грудня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • Багато снігу випало до цього моменту – на Григорія Вешнего (6 травня) все розтане, і нова трава виросте.
  • Холодний день передвіщає, що 9 грудня буде сильний мороз, а сама зима буде суворою.
  • Стійка заметіль протягом усього дня – раннє напування бджіл буде.
  • Випав іній – буде гарний урожай.
  • Північний вітер віщує морози.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: