Які свята відзначають 10 грудня (іменини, народні прикмети)

футбол

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 10 грудня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 10 грудня в Україні та світі.

Свята та події 10 грудня

Сьогодні у шанувальників футболу всього світу своє свято - Всесвітній день футболу. Подякувати за нього можна ООН, яка і запропонувала його відзначати 10 грудня кожного року. Таким чином міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Сьогодні також День прав людини. Після закінчення Другої світової війни і спробі усвідомлення всіх жахів зневаги прав і свобод людини, які вона оголила, міжнародне співтовариство постаралося об’єднатися в цих загальнолюдських поняттях і Генеральною Асамблею ООН 10-го грудня 1948-го року була прийнята Загальна декларація прав людини. Пізніше, в 1950-му році всім зацікавленим державам і організаціям було запропоновано відзначати цю дату як всесвітній День прав людини. Відзначається щорічно відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

День Нобеля - це щорічне вручення Нобелівської премії, яке проходить 10 грудня в Стокгольмі. Нобелівські премії користуються міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля і диплом.

Яке сьогодні релігійне свято

У православному світі 10 грудня згадують преподобного Романа Антіохійського. У народному календарі дата називається Романів день і зимове знамення, оскільки сьогодні ще вшановують ікону Пресвятої Богородиці під назвою «Знамення».

У церкві 10 грудня вшановується один з найважливіших образів у православ’ї – ікона Пресвятої Богородиці, яка називається «Знамення». Зображена на ній Богоматір в процесі здійснення молитви. Також зображено немовля Ісус на грудях у Марії. Ікона відома як чудотворна. Про це стало відомо в XII столітті, коли війська під проводом князя Андрія Боголюбського вирушили на облогу Великого Новгорода.

Ікона Пресвятої Богородиці «Знамення»

Переказ свідчить, що на третю ніч після облоги архієпископ Новогородскій почув зверху голос, що звелів йому винести ікону пресвятої Богородиці з церкви Спаса Преображення, обнести нею фортечну стіну. В результаті, війська стали стріляти, і одна з стріл потрапила в ікону, після чого з очей Богоматері полилися сльози. Вороже військо, долає жахом, стало відступати. Незабаром в честь цієї пам’ятної події було встановлено свято під назвою Знамення. 

Іменини 10 грудня

Сьогодні свої іменини святкують: Олексій, Андрій, Борис, Василь, Володимир, Всеволод, Гаврило, Дмитро, Іван, Микола, Роман, Сергій, Федір, Яків.

Народні прикмети 10 грудня

З давніх-давен існують прикмети на цей день:

  • Якщо на світанку стати обличчям до північного вітру, то, відповідно до прикмет, всі біди і печалі з ним підуть.
  • Дим з труби йде стовпом – мороз буде. Якщо ж він стелиться вниз, можна очікувати відлиги.
  • Багряна зоря 10 грудня – буде вітряна погода.
  • Корови сопуть і фиркають – скоро буде похолодання.
  • Ліс шумить – найближчим часом відлига буде.
  • Горобці дружно цвірінькають – чекай тепла.
  • Якщо в грудні зловити щуку з ікрою, то в квітні буде багато дощів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: