У Львові медична галузь прозвітувала про роботу 2020 року

мед 2
Фото ілюстративне

Сьогодні, 14 грудня, у форматі zoom відбувся публічний звіт управління охорони здоров’я Львівської міської ради за 2020 рікю, - про це повідомляють у пресслужбі ЛМР.

Керівниця управління Наталія Літвінська розповіла про закупівлю медичного обладнання, ремонти і реконструкції у міських медичних закладах, про нові відділення, сервіси і програми, а також протиепідемічні заходи, на які цього року скеровано максимально зусиль.

«Цього року ми зробили в медичній галузі чимало, особливо багато зусиль скеровано на протиепідемічні заходи. Усі показники, які ми зараз презентуємо, це станом на кінець жовтня-початок грудня. А всі показники, які характеризують стан здоров’я населення, традиційно будуть в лютому наступного року», — зазначила Наталія Літвінська.

Ключові тези (повноцінний звіт буде представлено згодом)

Реформування галузі охорони здоров'я м. Львова

Первинна ланка. В 11 закладах, які надають первинну медичну допомогу, підписано понад 694 тисяч декларацій, що становить 92% населення м. Львова (2019 року було 86%).

Вторинна ланка. 18 закладів охорони здоров'я, які надають спеціалізовану амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу уклали договори з НСЗУ за різними пакетами медичних послуг (всього 33 пакети, в кожному закладі від 1 до 14 пакетів).

5 закладів уклали угоду з НСЗУ про надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтами з коронавірусною хворобою: КНП «КЛШМД м. Львова», КНП «8-а міська клінічна лікарня», КНП «Львівська 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева», КНП «5-а міська клінічна лікарня», КНП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова».

9 закладів уклали угоду з НСЗУ про медичну допомогу, яка надається мобільними медичними бригадами, що утворені для реагування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Покращення якості надання медичної допомоги

Для медичних закладів придбано медичне обладнання на загальну суму 342,2 млн грн (106,2 млн грн — 2019 року), з них: місцевий бюджет — 146,8 млн грн; громадський бюджет, мікропроекти — 7,3 млн грн; власні надходження — 112,4 млн грн, з них: кошти НСЗУ — 67,7 млн грн; кошти від надання платних послуг, благодійна допомога тощо — 44,7 млн грн; лізинг — 75,7 млн грн.

Так, придбано: 21 рентген-апарат, 27 одиниць діагностичного обладнання, 85 апаратів ШВЛ та наркозно-дихальних апаратів, 424 кисневих концентраторів, 168 моніторів пацієнта та ЕКГ, 187 шприцевих інфузійних насосів, 105 одиниць лабораторного обладнання. Також придбано 748 одиниць іншого медичного обладнання для медичних закладів. Серед найважливіших: ангіограф для лікарні швидкої допомоги (36 млн грн), комп’ютерний томограф для 8-ї лікарні (23,7 млн грн), рентген-апарат з томосинтезом для дитячої лікарні (16 млн грн). Благодійники подарували лікарні швидкої допомоги унікального робота-хірурга DaVinci, з допомогою якого уже провели лапароскопічну операцію.

Цього року відкрито амбулаторно-поліклінічне відділення у Рясному на вул. Шевченка, 350 та амбулаторію сімейної медицини у Винниках на вул. Винна Гора, 30. Розпочато капітальний ремонт приміщень на вул. Дністерська, 16 під створення амбулаторії сімейної медицини. Проведено реконструкцію приміщень діагностичного та реанімаційного відділень у міській дитячій лікарні. Створено «Центр раннього втручання» у 1-шій міській лікарні, створено відділення гемодіалізу в лікарні швидкої допомоги. Також на базі лікарні швидкої створено «лабораторію на колесах».

Електронні сервіси

Впроваджено електронну медичну систему, що дозволяє отримати електронне скерування, обрати лікаря онлайн, записатись на прийом через особистий кабінет, мати доступ до електронної медичної карти, призначень лікаря і плану лікування. У 2020 році за програмою «Доступні ліки» виписано і відпущено понад 331 тисячу е-рецептів (200 тис. — 2019 року). Усі лікарі забезпечені комп'ютерною технікою та працюють в міжнародній системі класифікації ІСРС-2.

Фінансова підтримка громадських ініціатив

Реалізовано 6 проектів громадського бюджету на суму 7,7 млн грн, та 2 мікропроекти на суму 0,9 млн грн. Серед них — капітальний ремонт ортопедичної операційної та придбання медичного обладнання, придбання медичного обладнання для відділення патології новонароджених міської дитячої лікарні; придбання обладнання для пологового відділення на вул. Рапопорта тощо.

Ремонти і реконструкції

В медичних закладах Львова виконано капітальні, поточні ремонти та реконструкції на 131,7 млн грн (68 млн грн — 2019 року), з них: кошти місцевого бюджету — 85,7 млн грн, кошти державної субвенції - 11,8 млн грн, власні надходження — 34,3 млн грн (кошти НСЗУ — 29,1 млн грн, кошти від надання платних послуг, благодійна допомога тощо — 5,2 млн грн).

Замінено ліфти у 3-тій лікарні, 4-тій лікарні, 1-шій поліклініці, 4-тій поліклініці, лікарні швидкої допомоги тощо.

Проведено поточних ремонтів приміщень медичних закладів на загальну суму 34,3 млн грн.

Протидія COVID

19 лютого був затверджений план протиепідемічних заходів, який розробило управління, 3 березня — створено штаб оперативного реагування, 12 березня — запроваджено карантин.

У Львові 5 міських лікарень надають стаціонарну допомогу хворим з підозрою чи підтвердженим коронавірусом. Це 1-ша, 8-ма, 5-та лікарні, лікарня швидкої допомоги та клінічний пологовий будинок. Також доліковує хворих з негативним ПЛР 4-та міська лікарня. Загалом облаштували 1230 ліжок для хворих на COVID. Від загальної кількості хворих — 90% проліковано амбулаторно.

Місто закупило для лікарень 424 кисневі концентратори, до кінця року закупить ще 137, адже вони вкрай необхідні для лікування хворих на коронавірус у важкому стані. Загалом по лікарнях облаштовано 486 кисневих точок, однак їх збільшать до 520, аби якомога більше ліжок були обладнані киснем.

Також від початку пандемії мерія Львова надала матеріальну допомогу 1384 медичним працівникам. З них 891 отримав допомогу по 10 тис грн — лаборанти, лікарі, медичні сестри, молодші медичні сестри (ті, які надають допомогу хворим на коронавірус або з підозрою на цю недугу); та 493 — отримали і ще 101 отримають допомогу по 20 тис грн — це медики з різних медичних закладів міста, які заразились коронавірусом.

Загалом на медичну галузь міста Львова 2020 року скеровано 2,3 млрд грн. (з різних джерел).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: