Книжки під подушку: що подарувати дітям на Миколая, коли часу майже не лишилося

книжки

До улюбленого дитячого свята залишилися лічені дні. Тому Дивись.info підготували для батьків підбірку книг як для найменших читачів, так і для вже сформованих підлітків.

До улюбленого дитячого свята залишилися лічені дні. Ми підготували для батьків підбірку книг як для найменших читачів, так і для вже сформованих підлітків.

У списку кілька збірок оповідань, художні й нонфікшн книжки про традиції святкування і підготовки до зимових свят; кілька повістей під умовною назвою «Різдво на межі зриву»; книжки з елементами інтерактивності цікавими завданнями, запитаннями і квестами; видання для творчості.

«День святого Миколая» і «Різдво» (задум Емілі Бомон та Наталі Беліно)

Книжки у форматі картинок для найменших читачів знайомлять малечу зі святим Миколаєм та історією Різдва. Лаконічний текст поєднанний з милими пластиліновими ілюстраціями. «Різдво» оповідає історію вертепу, не згадуючи криваві подробиці про Ірода, який вигубив немовлят.
Ці книжки чудово допоможуть підготувати дитину до першого усвідомленого святкування Різдва.

 

 

3+
«Гучна зимова сплячка»

Ця книжечка для дітвори про черепаху, яка як і всі її родичі не любить зими. Щороку, коли випадає перший сніг, вона зручно вмощується для сплячки. Та цієї зими спокійно виспатися, здається, не вийде.

Ця розповідь переконає малят, що і взимку трапляється багато захопливого й чарівного, особливо коли поряд добрі друзі!

 

Джонатан Стуцман. «Малюк Санта» 

Ця книжечка пропонує малечі вже знайомий «кіношний» сюжет: Різдво на межі зриву. У дідуся Санти напередодні «дня Х» сталася внутрішня криза: він став почуватися надто старим. Щоби покращити своє самопочуття, Санта вирішив вдатися до магії і трішки не вгадав. Замість того, щоб помолодіти на декілька років, він стає немовлям. До свята майже не залишилося часу. Всі у шоці, бо малюк Санта, щоб виконувати свої обов’язки, то в підгузок напудить, то лист з добрими справами пожує. Але Різдво таки відбудеться, а з Сантою трапляться різдвяні чари.

 

Наталія Пашинська. «Різдвяні історії під подушку» 

У цій книжечці кожна коротенька історія супроводжується своєю ілюстрацією, а головними героями є різноманітні звірятка. У 50-ти оповіданнях — калейдоскоп різних передріздвяних подій – від прикрашання ялинки та випікання пампухів до написання листа дідусю Санті. Герої книжки — кумедні, пустотливі, дружелюбні, добросерді і нетерплячі, тобто поводяться як звичайні дітлахи. Авторка не забула і про тих тваринок, які впадають у зимову сплячку, але нізащо не хочуть пропустити Різдво та сніг. Історії чудово підходять для читання на ніч, по одній за вечір.

 

Мішлен Сільві, Фаб’єн Окто Ламбер. «Різдво у великому дереві» 

Ця книжка з віконечками не лише оповість про те, як готуються до Різдва жителі великого дерева: білочки, горлиці, сови, лиси та зайчики, а й дозволить заглянути краєм ока в помешкання кожного з них. А почнеться подорож великим деревом з верхівки, де білка — тато білченят, названих іменами біблійних Трьох Волхвів, намагається знайти одного з них – Каспара.

 

 

 

5+
Лулу Майо. «Як намалювати оленя та інших різдвяних героїв»

Ця книжечка-інструкція з малювання допоможе дошкільнятам та школярам провести веселе творче та корисне дозвілля.
Як навчитися малювати новорічного сніговика, оленя чи старого Санту, чи, можливо, дітворі більше до вподоби пінгвінчик на лижах, їжачок у шарфику чи лама, обмотана гірляндою. Художниця пропонує навчитися малювати новорічних персонажів лише за п'ять кроків.

 

 

6+
Велика книга різдвяних ігор

Ця книга перенесе юних читачів у неймовірний світ Різдва, повен ельфів, оленів, барвистих пакуночків і лісорубів.

На останніх сторінках є фішки та можна складати кубики за інструкцією, але потрібно запросити друзів зіграти в «Гуску», дія якої розгортається на фабриці подарунків. Або ж дізнатися, хто першим збере всі інгредієнти, щоб спекти бездоганний різдвяний пудинг. А ще дітвора може взяти участь у перегонах з перешкодами, щоб дістатися помешкання Санти!

 

«Святонаближаріум. Мій новорічний нотатник» 

У новорічному нотатнику «олів'є» з пізнавальних фактів, головоломок, завдань, крутих наліпок та крафтового паперу. На його сторінках дітвора знайде для себе безліч розваг: перелік справ чи бажань, розмальовки, роздуми над текстом, кросфорди, креативу тут достатньо. Можна створювати композиції чи колажі, що більше до вподоби.

 

 

 

Катерина Єгорушкіна. «Різдво і мої дванадцять бабусь»

Захопливий путівник різдвяними звичаями різних країн. Мандрівка в кожну країну, в яку запрошує Марія – головна героїня. Дівчина не лише народилася на Різдво (25 грудня), у неї 25 бабусь, одні більш рідні, інші менш рідні, але однаково близькі. І живуть вони у різних країнах, бо так вже сталося, що неспокійне ХХ століття з війнами та революціями розкидало українців по всьому світу.

У кожній країні свої різдвяні легенди, традиційне меню та свої неповторні звичаї святкування та підготовки до свята.

 

7+
«Різдвозавр та Зимова Відьма»

Розповідь про Вільяма, який дивовижним чином опиняється в майбутньому і дізна­­ється, що в ньому немає Різдва – улюбленого свята хлопчика і його тата. Він не може повірити, що існування Санти, ельфів та магічних оленів опинилося під загрозою через найголовнішого нечемнюха – містера П.

Чи зможе Вільям разом із Різдвозавром і Брендою змінити хід подій, щоби врятувати своїх друзів зі Снігового ранчо? Ким насправді є загадкова Зимова Відьма?

 

8+
Мікеле Д’Іньяціо. «Таємна робота Санта-Клауса» 

Економічна криза, науково технічний прогрес, діджиталізація погано впливули на Санту та його роботу: спочатку звільнили всіх його магічних помічників, а тоді і Його самого. Бо кому це потрібно, якщо пакунки можуть доставляти дрони, а список дитячих побажань можна збирати онлайн.

Бородань не впадає у відчай і знаходить нову роботу, пов'язану з його чарівною місією – сортування сміття. Санта знаходить друзів і засновує стартап. А вкінці знавіть знаходить своє кохання. І все тому, що працює з великим бажанням та продовжує насолоджуватися життям.

 

Моніка Утник-Стругала. «Йдуть свята» 

А це уже суто нонфікшн про традиції зимових свят, але написаний так добре і наповнений такими незвичними та не дуже відомими фактами, що навіть якщо ви перечитали усі попередні книжки з добірки, вам буде цікаво. Авторка зосереджується на традиціях святкування християнських країн, однак не обмежується самим Різдвом, адже серед циклу зимових свят є стільки інших, неймовірно красивих і глибоких, про які варто розповісти.

Коли до кого приходить святий Миколай, що дарує дітям і які частунки вони лишають йому, коли і в якій країні дозволено танцювати в костелі, якими видовищними бувають Свята Світла і хто будить майбутніх нобелівських лауреатів — це лише крихітна частинка того, про що йдеться у книжці.

9+
«Моє Різдво. 12 історій про дива, які поряд»

Ця збірка святкових оповідань зібрала у собі короткі тексти різних жанрів — від душевних реалістичних історій до казок з магічними перетвореннями та оповідок з елементами фентезі і фантастики. Але найприкметніше те, що у ці різдвяні історії уже вривається нова реальність — пандемічна, коронавірусна і карантинна.

Герої оповідань дуже різноманітні: звичайні братик і сестричка, хлопчик, який перетворився на сніжинку, ревнива кішка, прибулець, який розбив батьковий зореліт, та багато інших — звичайних і незвичних.

 

«Коли сніг пахне мандаринками»

Іще одна збірка оповідань, в яких є сніг, свято, дива… Але також і ще дещо — та пронизлива нотка, яка зазвичай відчувається, коли в підлітковому чи дитячому тексті порушують складні теми. Тут вони звучать дуже часто — інвалідність та інклюзивність, очікування рідних із війни або втрата близьких на фронті, розлучення батьків, розірвані зв’язки з тими, кого колись любив.

Звісно, й різдвяна магія не усе здатна виправити, вона не поверне тих, хто відійшов назавжди, не вилікує в один момент від важкої хвороби, але саме вона наводить мости між серцями людей, запалює у них віру в добро, надихає допомогти тому, хто поряд, і, може, навіть щось дуже важливе змінити в своєму житті. Адже все можливо у ту дивовижну пору, коли сніг пахне мандаринками.

«Різдвяна історія»

Опублікований у середині грудня 1843 року шеститисячний наклад «Різдвяної пісні» розійшовся ще до Різдва, та й наступні наклади розкупили дуже швидко. Внутрішній «поштовх» дав англійцям Чарльз Діккенс своєю «Різдвяною піснею» – саме вона внесла в святкування потужний животворний дух морального й духовного очищення, доброчинності та єднання всіх людей у любові до Спасителя. Своєю повістю Діккенс заклав­ основи своєрідної «різдвяної філософії», яка культивується відтоді не лише в Англії, а й у всьому Західному світі.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: