У Новий рік без зайвого: як зробити святковий стіл корисним і не наїсти зайвого

o_1dsksf4i5dsutcvne1fj81ahs1k

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Новорічна ніч завжди магічна і особлива, і всі ми чекаємо на неї з нетерпінням. Але гучне святкування частенько завершується у компанії таблеток для кращого травлення, а свята, окрім радості, приносять ще й зайві кілограми.

Щоб з вами такого не трапилося, дам декілька цінних порад, які зроблять святкові застілля легкими і приємними.

Перше правило успішного застілля без важкості у шлунку – не голодуйте напередодні. Дехто думає, що якщо залишити собі «місце» у шлунку на новорічні смаколики, пропустивши сніданок і обід, святкова вечеря не добавить зайвих калорій, а відтак і кілограмів. Але уявіть собі, якими голодними ви будете ввечері, а відтак, з'їсте набагато більше, ніж планували. Нашому шлунку таке навантаження ні до чого, тим паче вночі, коли він має відпочивати.

Щоби святкова вечеря була не тільки смачна, але й корисна, замініть звичні страви на альтернативні. Наприклад, святкове олів'є можна зробити з шматочками запеченого м'яса замість ковбаси, а в якості заправки використати не магазинний майонез, а зроблений вдома або ж соус на основі йогурту. Таких рецептів в інтернеті безліч. А ще краще – створюйте традиції легких салатів у новорічну ніч: де багато овочів та зелені (наприклад, рукола, листя салату, шпинат, помідори чері, буряк), а як заправка служить оливкова олія або лимонний сік. Щоб такий салат смакував краще і мав свою родзику, додайте трохи гарбузового насіння, горішків або ж гранат.

Канапки з ікрою теж можна зробити менш калорійними. Для цього замініть хліб на низькокалорійні бездріжджові хлібці. У моїй сім'ї також є традиція заміняти вершкове масло, яке має понад 700 ккал на 100 грамів, на блендероване авокадо, калорійність якого лише 160 ккал на 100 грамів. А в поєднанні з невеличкою кількістю сиру фета (зовсім трішки), це чудова альтернатива смачного бутерброду.

Ідеальний варіант для новорічної вечері – не готувати нічого зайвого. Нехай кількість страв відповідає вашій звичній вечері (наприклад, салат і запечена риба) тоді ви точно не переїсте. Звісно, я не закликаю вас у цей вечір відмовлятися від десерту. Але замість випікати чи купувати торти на 3000 калорій, приготуйте щось легке: ягідне суфле, сирну запіканку, домашній мармелад з фруктів, які є під рукою, та агар-агару...

А от з алкоголем будьте обережні. Це не лише зайві калорії, але й неабияка шкода для організму.

Читайте також: Правда і міфи про жири у харчуванні

І найголовніше – якщо ви вже їсте щось зайве, робіть це з насолодою і не картайте себе за ще одну канапку чи додаткову порцію десерту. Та хай це буде для вас винятком, а не правилом на щодень. Веселих вам свят і щасливого Нового року!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: