Грабіжники знищили розкоп археологів у Княжому Звенигороді, неподалік Львова

132198648_2826827704301686_4687981690892343091_o
Фото з місця події, Рятівна архіологічна служба

На території пам’ятки археології національного значення – городищі літописного міста Звенигород, що неподалік Львова, грабіжники знищили розкоп археологів.

Найімовірніше, це трапилось у суботу ввечері або в ніч проти неділі, повідомляють на офіційній сторінці Науково-дослідного центру «Рятівна архіологічна служба».

«Невідомі зробили грабіжницькі вкопи, очевидно, з метою пошуку артефактів княжого міста і зруйнували рештки давніх споруд, які були підготовлені для фіксування. Що саме вдалось їм знайти — невідомо, однак для науковців найбільша втрата – історична інформація, яку вони могли б отримати, та порушення столітніх культурних нашарувань на розкопі», - йдеться у повідомленні.

Археологи закликають поліцію провести швидке і ефективне розслідування та притягнути винних до відповідальності.

Керівниця Історико-культурного заповідника «Древній Звенигород» Наталя Войцещук вже написала заяву у поліцію. На місце виїхала слідчо-оперативна група Пустомитівського відділу поліції ГУНП у Львівській області. Оскільки йдеться про навмисне пошкодження пам’ятки археології національного значення з метою пошуку рухомих предметів, зловмисникам загрожує покарання від двох до п’яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, розкопки у селі Звенигород, що розташоване за 25 кілометрів від Львова, відновили у листопаді нинішнього року. Дослідження проводять на території дитинця — найдавнішій частині княжої столиці, аби в майбутньому тут спорудили історико-культурний парк «Древній Звенигород».

Археологи Рятівної археологічної служби та працівники заповідника закликають усіх, хто має інформацію про можливих зловмисників, писати на пошту [email protected], [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: