Минуле заради майбутнього: що знайшли археологи під час розкопок у Звенигороді (фото)

125069995_675358703121763_8853890432146358910_o
Фото з археологічних розкопок у селі Звенигороді, неподалік Львова. Авторка: Ірина Вовк.

У селі Звенигород, що на Львівщині, відновили археологічні розкопки. Саме тут згодом облаштують історико-культурний парк «Древній Звенигород», де була одна із наймогутніших столиць українського Прикарпаття.

У селі Звенигород, що на Львівщині, відновили археологічні розкопки. Саме тут облаштують історико-культурний парк «Древній Звенигород» – на території, де була одна із наймогутніших столиць українського Прикарпаття.

Дослідження тривають вже два тижні. Археологи можуть похизуватись віднайденими знахідками, втім, запевняє Наталія Войцещук, керівниця проєкту, археологиня та в.о. обов’язків директора заповідника, це тільки початок.

У коментарі ІА Дивись.info археологиня розповіла, що наразі не було відкриттів, які сміливо можна було б ознаментувати «великими», проте віднайдено керамічні деталі тих часів, кістки та заготовки до знарядь.

Фото: Ірина Вовк

«Зараз, у межах проєкту облаштування парку, ми проводимо дослідження на тих ділянках, які відводяться під встановлення альтанок.

Це стосується перефирії. На тому місці, як і ми припускали, в радянські часи колгоспна система здійснювала меліорацію (зрошення земель – ред.) і те, що там залишилось, цей процес «донищив». Наразі ми зафіксували рештки трьох об’єктів, які, мабуть, були господарськими на той час, але про висновки вже будемо говорити після того, як проаналізуємо цей матеріал», – заначила Наталія Войцещук.

Фото: Ірина Вовк

Окрім цього, за її словами, на одному об’єкті дослідники зафіксували дерев’яні деталі та знайшли намистини.

Археологиня каже: «У разі сприятливої погоди, розкопки триватимуть щонайменше до середини грудня. У них беруть участь студенти-археологи, а також долучаються місцеві мешканці, яких винаймають на роботу».

Фото: Ірина Вовк

До слова, вчора, 12 листопада, команда розпочала зачистку дитинця – найбільш укріпленної частини міста.

Заповідник на місці археологічної спадщини

Звенигород — село на Львівщині, розташоване за 25 кілометрів від Львова.В XI-XII ст. місто було столицею Звенигородського князівства в Київській Русі. Це унікальне місце, яке необхідно зберегти.

Тому в Звенигороді створюють перший історико-культурний парк на території пам’ятки археології. Робота над самим проєктом розпочалась ще у 2018-му.

Площа парку становитиме понад 30 гектарів, а кошти на першочергові роботи в рамках цього проєкту виділені з державного бюджету.

Читайте також: Машина часу: на Львівщині створять парк, який дозволить мандрувати у минуле

Нагадаємо, наприкінці жовтня нинішнього року реалізували проєкт «Княжий Звенигород: від реального до віртуального». Тепер 12 місць княжого міста можна побачити, одягнувши VR-окуляри. Більше про 3D-проєкт можна прочитати у матеріалі ІА Дивись.info за посиланням.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: