Свято наближається: як обрати новорічну ялинку

на головну
Фото з відкритих джерел

Ялинка – незмінний атрибут Нового року та Різдвяних свят. Традиції прикрашати дерево іграшками та гірляндами дарують неповторний настрій як дорослим, так і дітям.

Тож напередодні зимових свят перед нами постає складне питання: яку ж ялинку вибрати – живу чи штучну?

Насправді обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. Ось вам основі аргументи «за» та «проти».

Штучна ялинка: переваги та недоліки

Прихильники правильного святкування Нового року, напевно, не придбають собі штучну ялинку. Однак у цілому така ялинка дуже хороша, адже вона позбавлена ​​всіх мінусів своєї «натуральної» сестри.

Один із головних плюсів штучного дерева – це відсутність голок на підлозі. Ялинка не буде обсипатися, а значить час для прибирання після новорічних свят скоротиться. Крім того, використовувати штучну ялинку можна багаторазово. Це не тільки економить бюджет, але і час, який доводиться витрачати на вибір натурального дерева.

Вибираючи ненатуральну ялинку, ви бережете природу, не підтримуючи незаконні вирубки молодих хвойних дерев.

Одне слово, штучна новорічна ялинка не обсипається, вона довговічна і проживе багато років. Крім того, сучасні «неживі» ялинки робляться абсолютно негорючими і хімічно безпечними. Однак все це можна сказати лише про якісні штучні ялинки. Тому, вибираючи в магазині новорічне дерево, не женіться за дешевизною – є велика небезпека отримати неякісну річ, яка зроблена з використанням шкідливих речовин та до того ж швидко зламається.

До плюсів також можна віднести різномаїття зовнішнього вигляду. Сучасні штучні ялинки часто зовні красивіші за живі.

Мінуси штучної ялинки. Усе-таки штучна ялинка, навіть якщо вона зроблена відповідно до найвищих стандартів якості, виготовлена з пластику з використанням інших хімічних сполук, про які, найчастіше, не пишуть на етикетці. Відомо, що полівінілхлорид (ПВХ), з якого здебільшого роблять штучні ялини, є найбільш небезпечним з усіх типів пластмас, вчені стверджують, що при нагріванні з ПВХ виділяється аналог бойового отруйного газу – фосгену.

Звичайно, штучна ялинка не принесе у ваш дім той самий хвойний запах, але пам'ятайте, що, купуючи штучні ялинки, ви бережете ліс. Та і різноманітні аромаблоки можуть відмінно замінити запах живої ялинки.

Жива ялинка: «за» і «проти»

Основною перевагою натуральної ялинки в домі є хвойний запах. Він дарує відчуття свята. При цьому хвойний аромат не тільки приємний, а й корисний: вічнозелені дерева виділяють в повітря ефірні олії, які мають бактерицидну дію і використовуються для профілактики респіраторних захворювань та дезінфекції. 

Натуральна ялинка нагадує дитинство, даруючи те саме неповторне відчуття свята. Зрозуміло, що ціна «живої» ялинки теж відносно низька, але є кілька «але».

Живі ялинки продають на базарі, але щоб отримати таку новорічну ялинку – потрібно, щоб хтось її зрубав, і все заради кількох днів святкового настрою. Відтак, головний мінус живої ялинки – знищення природи.

Вічнозелена красуня побуде зеленою геть недовго: за час свят вона пожовтіє та обсиплеться. Це не тільки зіпсує її вигляд, а й буде заважати вам – доведеться підмітати голки з підлоги. 

Щоби продовжити життя ялинки, слід стежити за умовами її утримання в будинку. Найкраще тримати дерево подалі від батареї опалення, у воді, змішаній з кількома ложками гліцерину. Втім, уже через місяць від зеленої красуні залишиться лише засохлий стовбур.

Людям, що зважилися на покупку живої ялинки, крім купи сухих голок на килимі, слід остерігатися ще й алергії. Крім того, хвоя в будинку проганяє сонливість, зрозуміло, завдяки «натуральній хімії». Особливо не сподобається цей ефект сім'ям з маленькими дітьми – малюків буде важкувато вкласти спати.

Ще одним недоліком є пожежонебезпечність. Треба бути дуже обережними із гірляндами та новорічними вогниками.

Як вибрати штучну ялинку

Найважливіше - це те, з чого зроблено штучну ялинку. Її матеріал повинен бути міцним і не мати різкого запаху. Слід звернути увагу на те, щоб на коробці було зазначено, що ялинка зроблена з вогнетривкого пластику або поліетилену. Барвник бажано повинен бути натуральний і стійкий до вигорання і води.

Як і при виборі живої ялинки, приділіть увагу її голкам і гілкам. Голки не повинні деформуватися, коли ви стискаєте їх у руках, і випадати, якщо ви злегка посмикаєте за них. Щоб оцінити якість, досить зігнути кілька гілочок. Якщо вони згинаються просто і без особливої напруги, отже, обрана модель ялинки досить якісна.

Як обрати живу ялинку

Перше, на що варто звернути увагу при купівлі ялинки, чи легально продається те чи інше дерево. Зазвичай, як раніше вже розповідали в Держлісагентстві, живі новорічні ялинки маркуються спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. Ці засоби розриваються при спробі їх зняти, і тим самим виключається їхнє повторне використання.

Етикетки і бирки містять індивідуальний номер і відповідний йому штрих-код, який заноситься до системи електронного обліку деревини. У системі можна знайти інформацію про постачальника ялинки, його підпорядкованість і форму власності. У разі, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження дерева.

Додамо, що кожен покупець може перевірити походження новорічної ялинки за допомогою мобільного додатку для Android «Ялинка.info».

Після того, як ви переконалися, що ялинка продається легально, можна безпосередньо почати вибір новорічного дерева.

Перед купівлею рекомендується постукати ялинкою об землю. Якщо дерево свіже або недавно зрубане, голки обсипатися не повинні. Також можна зігнути кілька гілочок на ялинці. Якщо гілки еластичні і випрямляються назад - це говорить про те, що дерево зрубали недавно.

Важливий і колір дерева, проте він залежить від виду, головне, щоб ялинка не була бурою.

Але вибрати живу ялинку – це ще пів справи. Щоб вона довше простояла, за нею необхідно правильно доглядати. Так, відразу після купівлі необхідно потурбуватися про акліматизацію дерева. Найкраще залишити ялинку на балконі або в підвалі на кілька годин, щоб не було різкого перепаду температури. В іншому випадку дерево простоїть дещо менше.

Де можна придбати живу красуню

У Львові визначили місця для передноворічної роздрібної торгівлі хвойними. Живі ялинки і сосни у Львові можна буде придбати з 18 грудня 2020 року до 6 січня 2021 року.

Галицький район

вул. Волоська

Залізничний район

  1. вул. Є. Патона, 4/1
  2. вул. С. Петлюри, 11 (біля ринку ТзОВ «Любінське сяйво»)
  3. вул. Чернівецька — вул. Городоцька (перехід)
  4. вул. Широка — вул. Я. Гніздовського (біля ринку ТзОВ «Ярмарок»)

Личаківський район

  1. вул. Солодова, 4 (біля ринку ТзОВ «Дари Львівщини»)
  2. вул. Поліська, 2 (біля ринку ТзОВ «Галицьке перехрестя»)
  3. вул. Б. Хмельницького, 120 (біля ринку ТзОВ «Дари Львівщини»)

Сихівський район

  1. вул. Сихівська, 16-А (біля ТзОВ «Замок»)
  2. просп. Червоної Калини, 36−40

Франківський район

  1. вул. Княгині Ольги, 112 (біля ТзОВ «Провесінь Ю. М. М.»)
  2. вул. Наукова, 29-А (біля ТзОВ «Фест-Вест» ЛТД)
  3. вул. Володимира Великого, 59-В

Шевченківський район

  1. вул. І. Величковського, 8
  2. вул. Гайдамацька, 9-А (біля ТЦ «Володар»)
  3. вул. Гетьмана І. Мазепи, 11 — вул. Пилипа Орлика (навпроти ринку

ТзОВ «Тополя-1»)

  1. вул. Б. Грінченка, 4-Б (біля ринку ПП «Холм»)
  2. вул. І. Миколайчука, 8 (біля ринку ТзОВ «Фірма «Світлиця-3»)
  3. вул. Т. Шевченка, 360−364 (біля ринку ФГ «Ярослава»)
  4. просп. В. Чорновола, 67-А (біля ринку ТзОВ «Старий лицар» ЛТД).

Підготувала Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: