У Львів відкриють меморіальну таблицю головному художнику театру Заньковецької

Кіпріян
ФОТО З САЙТУ ТЕАТРУ

29 грудня о 13.00 відбудеться відкриття меморіальної таблиці (вул. Вітовського, 29) на будинку де мешкав головний художник нашого театру Мирон Кипріян.

29 грудня о 13.00 відбудеться відкриття меморіальної таблиці (вул. Вітовського, 29) на будинку де мешкав головний художник театру ім. Марії Заньковецької Мирон Кипріян.

Мирон Володимирович близько 60 років був лідером сценографічної думки театру і його головним художником. Загалом у його доробку близько 300 оформлених театральних вистав, 200 з яких – для сцени театру ім. Марії Заньковецької. Окрім того, він був живописцем, музейником та публіцистом, — особою легендарною, відомою своєю екстраординарністю, що проявлялася у широті мистецького мислення зокрема.

Довідка

 Мирон Володимирович Кипріян (27 липня 1930 — 28 листопада 2019) — головний художник театру ім. М. Заньковецької, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, лауреат премії імені В. Клеха (США).

У 1954 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтва), курс Вітольда Манастирського. 

З 1949 року влаштовується у художній цех театру опери та балету, працюючи паралельно до навчання у вечірню зміну під керівництвом Ф. Нірода.

1954-1957 — головний художник Львівського обласного театру ляльок.

Від 1957 року – художник-постановник (а з 1963 року — головний художник) театру імені Марії Заньковецької.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: