Які свята відзначають 24 грудня (іменини, народні прикмети)

4fd575b03eae045941eb58c35ab6b353_L
Сьогодні в Україні відзначають професійне свято працівники архівних установ. Фото(ілюстративне), взяте з відкритих джерел

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 24 грудня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 24 грудня в Україні та світі.

Свята та події 24 грудня

Сьогодні — професійне свято українських працівників архівних установ.

24 грудня 1993 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Національний архівний фонд і архівні установи». Уперше на законодавчому рівні було визначено правові засади функціонування системи архівних установ та запроваджено нову цілісну категорію культури і права – Національний архівний фонд (НАФ).

Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року, «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…», день прийняття галузевого Закону був визнаний професійним святом українських архівістів і щорічно відзначається як День працівників архівних установ.

Окрім цього, у світі відзначають Міжнародний день солідарності людей, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН з боротьби з бідністю. Відзначається щорічно 20 грудня, починаючи з 2006 року.

Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій говориться, що солідарність є однією з фундаментальних та універсальних цінностей людства, які повинні лежати в основі міжнародних відносин в XXI столітті.

Яке сьогодні релігійне свято

24 грудня – Надвечір’я Різдва Христового, Святий Вечір у католицьких християн — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, більшість християн, які використовують григоріанський чи новоюліанський календар, відзначають свято 24 грудня, а деяка частина християн, яка використовує юліанський календар — 6 січня

Читайте також: Різдво у грудні: коли і як українці перейдуть на новий календар 

Іменини 24 грудня

Сьогодні іменини святкують: Агафія (Гафія), Антіох, Афродісій, Ахаік, Ахмет, Василла, Вітіміон, Євгенія, Евсузій, Іакінф, Інокентій, Клавдія, Микола, Прот, Сергій та Філіп за григоріанським календарем.

А також за юліанським календарем: Адам, Аіфал, Акепсій, Варсавою, Вевей, Вікентій, Даниїл, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Міракс, Микола, Никифор, Никін, Петро, Терентій та Филимон.

Народні прикмети 24 грудня

Наші предки спостерігали за змінами у природі та відзначили, якщо:

  • сонце з відблисками з боків – будуть морози;
  • сонце в колах – до багатого врожаю;
  • сині хмари на небі – до теплих дощів;
  • якщо 24 грудня тепло, а вночі заморозки, погода у квітні буде погожою;
  • якщо на землі лежить сніг – літо буде холодне;
  • ясне і зоряне небо – до ранкових заморозків;
  • опівдні сонце виглянуло за хмар – до спекотного літа. Якщо похмуро вдень, то літо буде дощовим.

Чого не можна робити 24 грудня

Згідно із вірюваннями предків у цей день, 24 грудня, не можна влаштовувати посиденькок. Раніше такі зустрічі не планувались аж до 6 січня, адже віряни строго дотримувались різдвяного посту.

Сьогодні також — не можна лаятись, кричати на когось, а також краще відкласти зустріч у разі її обов'язковості із неприємним для вас співрозмовником.

Жінкам цього дня заборонено важко працювати, шити, в’язати й прати білизну.
Дівчатам не можна розчісувати волосся й мити голову. Не можна веселитися і співати пісень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: