Українцям пояснили, як обрати «легальну» ялинку

ялинка 5

У Державній екологічної інспекції України пояснили, як пересічний українець може визначити, чи «легальні» ялинки продаються на ринку.

Про це повідомляють у пресслужбі відомства.

Так, за словами очільника ДЕІ, варто звернути увагу на кілька аспектів.

Спершу, необхідно попросити продавця показати товарно-транспортну накладну на дерева. У цьому документі особливу увагу зверніть на породу – сосни чи ялинки. Якщо у місці продажу пропонуються інші види дерев, то на кожен з них має бути оформлена окрема накладна.

Згодом проконтролювати наявність бирки з штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві. Якщо її немає, а продавець показує наявність цих бирок окремо від ялинок, це точно означає нелегальний продаж. Бирки прикріплюються одразу після вирубки лісгоспами, а тому зняти їх, не розірвавши, неможливо.

Читайте також: Чия краща: на Львівщині засяяли головні різдвяні ялинки (фото)

Знайти ідентифікаційний код з бирки на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ). Для цього також існує зручний додаток yalynka.info, який можна встановити на смартфон.

Після введення коду на сайті відобразиться інформація про породу дерева, місце заготівлі, підприємця, який реалізує продукцію. Неспівпадіння інформації або ж відсутність даних за введеним кодом свідчить про проблеми з законністю у цьому місці продажу.

Нагадаємо, ІА Дивись.info підготувало для вас кілька порад щодо вибору новорічної ялинки, якщо ви досі забарились.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: