Померла українська художниця-шістдесятниця Людмила Семикіна

666
Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 12 січня, 5-й годині ранку у віці 95 років відійшла у вічність Людмила Семикіна.

Про це повідомив В’ячеслав Руденко у спільноті «Музей шістдесятництва».

«З сумом повідомляємо, що сьогодні 12 січня о 5-й годині ранку у віці 95 років відійшла у вічність Людмила Семикіна – видатна українська художниця-шістдесятниця, майстриня декоративного мистецтва, заслужений художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Премії ім. Василя Стуса.

В радянський період вона зазнала переслідування з боку влади. У 1968 році вона підписала славнозвісний лист 139-ти діячів української культури на захист українських політв’язнів і разом з Аллою Горською та Галиною Севрук відмовилася на вимогу влади відкликати свій підпис, за що була виключена зі Спілки художників УРСР, а поновлена була аж у 1988 році з офіційним формулюванням: «За відсутністю факту звинувачення».

Довідка

Людмила Семикіна була співавтором знищеного владою вітражу до 150-річчя Т.Шевченка у Київському університеті (1964 р.), автором костюмів до кінофільму “Захар Беркут” (1970-71 рр.), створила серії строїв за національними традиціями «Скіфський степ», «Поліська легенда», «Княжа доба», «Ретро», «Модерн» (1965–1996).

Постійну експозицію Музею шістдесятництва прикрашають створені нею свого часу для друзів-шістдесятників свити і костюми, фото і документи!» - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: