На Львівщині презентували книгу про полковника УСС Василя Вишиваного

УСС
Фото з відкритих джерел

У Львові сьогодні презентували книгу про полковника Легіону Українських Січових Стрільців Василя Вишиваного, в межах онлайн-презентації результатів відзначення в області року Василя Вишиваного.

Про це повідомляють у пресслужбі Львівської ОДА.

У назві книги Богдана Горбового «Українцями не народжуються – українцями стають» вся суть життєвого шляху Василя Вишиваного. Адже будучи представником австрійської династії Габсбургів, він мав можливість прожити спокійне життя в матеріальному достатку.

Коли австрійський ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург командував 13-м уланським полком Австро-Угорської армії, узяв ім’я Василь Вишиваний. Аби спілкуватись із солдатами, ерцгерцог вивчив українську мову.

«Наймолодший син у родині Стефана Габсбурга свідомо обрав тернистий і небезпечний шлях. Шлях, на якому виборював право українців на самовизначення. Вільгельм Габсбург підтримував і сприяв українському січовому стрілецтву. Сьогодні наш обов’язок віддати належну шану цій величній людині. 2020 рік Рішенням сесії Львівської обласної ради було проголошено на Львівщині Роком Василя Вишиваного. Протягом року відбулася низка заходів, які дали можливість широкому колу людей дізнатися більше про життя та діяльність видатного українця», - акцентував під час презентації заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

У книзі зібрано низку матеріалів та документів, які ніколи раніше не публікувались чи були невідомі широкому колу читачів, адже друкувались за кордоном. До деяких документів додано доповнення  або уточнення на основі інших досліджень, наприклад лист Митрополита Шептицького до архикнязя та ряд інших цікавих документів.

«Для створення книги я провів в архіві понад рік. Аби книга побачила світ, долучились також меценати. Я щиро вдячний родині Зиновія Козицького за сприяння та за віру у цей проект. Це видання є лише часткою тієї данини, які повинна зробити Україна для вшанування пам’яті свого великого сина», – зазначив автор-упорядник видання Богдан Горбовий.

Зазначимо, в рамках Комплексної програми розвитку культури Львівщини 2018-2020 роки було виділено 49 тис грн. на видання книги Богдана Горбового «Українцями не народжуються – українцями стають».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: