Надвечір’я Богоявлення або другий Святий вечір: як відзначати, ритуали з освяченою водою

Надвечіря
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Традиції вечора «Голодної куті», або як ще його називають надвечір’я Богоявлення або другий Святий вечір, традиційно відзначають 18 січня. Звечора і до півночі, в ніч на величне свято Йордан 19 січня, православні та греко-католицькі християни вдруге збираються за різдвяним столом.

Історія Водохресного святвечора нерозривно пов’язана з самим днем Хрещення Господнього. Цей вечір потрібен для того, щоб віддалитися від суєти і підготуватися до великого свята.

Як прийнято відзначати Другий святвечір

18 січня не можна веселитися, хоч день і має статус свята. У свято заборонено погано відгукуватися про воду або паплюжити її якимись словами. Навечір’я Хрещення – чудова пора, щоб зануритися в ополонку й очистити своє тіло і душу. Зробити це можна після того, як на небі зійде перша зірка.

Готуючись до свята Водохреща, віряни дотримуються суворого посту. Багато із них не просто дотримуються посту, але й зовсім нічого не їдять до появи на небі першої зірки. Вкрай не рекомендується вживати у Водохресний святвечір м’ясо, рибу, продукти тваринного або ж алкоголь. Натомість до вечері господині подають «голодну» кутю та узвар.

До святвечора треба обов'язково прибрати в будинку та зробити всю роботу. У цей день виносили з дому і спалювали Дідуха – головний символ українського Різдва, тим самим символічно проводжаючи зиму й закликаючи весну.

Існують також традиції, пов'язані з ворожінням у Щедрий вечір. Хоч церква не схвалює цього, багато дівчат, зокрема, вдаються до такого способу зазирнути в своє майбутнє.

Ритуали з освяченою водою

В переддень Водохреща у церкві заведено святити воду. При цьому посудину з водою прикрашають квітами, які мають захистити від негараздів.

Коли воду приносять у дім — господар освячує кожного присутнього в оселі, за тим саму оселю, а потім — і худобу в хліву, щоб та теж була здоровою.

Вода, освячена у вечір Богоявлення, або ж як її інколи називають в народі «вечірня вода» — вважається більш цілющою, ніж власне вода з Водохреща. Вона, мовляв, здатна побороти всяке лихо та очистити від біди чи дії лихого ока.

Дітлахи могли у це свято знову щедрувати, бігати з піснями з дому до дому. Брали з собою гілочки ліщини, яку давали господарям домівок у знак вдячності.

На наступний ранок — наставало свято Водохреща.

Чого не можна робити 18 січня

У Другий святвечір не можна їсти, поки на небі не зійде перша зірка. Звісно ж, на столі не повинно бути скоромних страв (м’ясних, молочних).

Не варто цього дня лаятися, кричати, лихословити і думати про погане, а також плакати, адже вважається, що пролиті сльози можуть накликати біду на весь рік.

Заборонено також робити важку хатню роботу.

Прикмети та повір’я на Щедрий вечір

  • Щоб зберегти красу і молодість шкіри, у Водохресний святвечір дівчата вмиваються снігом.
  • Якщо в Святвечір мете заметіль і дме сильний вітер – буде дощове й холодне літо.
  • А ось якщо вдарять сильні морози – то рік буде дуже врожайним і успішним.
  • На деревах багато снігу – чекайте на багатий урожай плодів і меду.
  • Якщо на небі яскраві зірки, то ягнята будуть добре плодитися.
  • Випав сніг у Водохресний святвечір – чекайте на добрий врожай зернових культур.
  • Уночі зірок не видно й небо тьмяне – грибів восени буде дуже мало.
  • Зранку йде сніг – буде багато гречки та хліба.
  • Чути гучний гавкіт собак – весь рік полювання та риболовля будуть вдалими.
  • Якщо цього дня хрестити дитину – то на неї чекає щасливе і вдале життя.
  • У Святвечір сняться віщі сни, тому обов’язково запам’ятайте, що вам снилося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: