Невидимий вбивця: що треба знати про отруєння чадним газом і як йому запобігти

отруєння

З початку 2021 року у Львові та області трапилося уже 13 випадок отруєння чадним газом. Внаслідок цих отруєнь постраждало 35 людей, з них 10 - дітей. Загинуло 5 осіб.

З початку 2021 року у Львові та області трапилося уже 13 випадків отруєння чадним газом. Внаслідок цих отруєнь постраждало 35 людей, з них 10 - дітей. Загинуло 5 осіб.

ІА Дивись.info підготувала добірку корисної інформації, яка допоможе вам розпізнати отруєння чадним газом та уникнути у такому випадку трагічних наслідків.

Що треба знати про чадний газ

Чадний газ (окис вуглецю) – особливо небезпечний продукт неповного згоряння палива. Він не має ні смаку, ні запаху, ні кольору, не є подразнюючим та легко змішується з повітрям. Відповідно отруєння може настати непомітно.

Чадний газ утворюється через відсутність у повітрі необхідної для горіння кількості кисню, а тому частіше може накопичуватись у невеликих кухнях та інших приміщеннях малого об’єму, де встановлені газові прилади. Отруєння чадним газом може статися через погану тягу в димових та вентиляційних каналах.

Експерти зазначають, що однією з причин трагедій є те, що люди дуже часто втручаються у роботу димових та вентиляційних каналів, у зв’язку з переплануваннями квартир чи підключеннями інших приладів.

Причини отруєння 

Нещасні випадки, пов’язані з використанням газу у побуті, трапляються через недотримання споживачами правил безпечного користування газовими приладами, а саме:

  • самовільне втручання мешканців у газову мережу та здійснення газово-монтажних робіт організаціями, які не мають відповідної кваліфікації та ліцензії;
  • відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, їх несправність, засмічення;
  • встановлені газові колонки у приміщенні ванної кімнати;
  • використання газових приладів не за призначенням, а саме газової плити для обігріву приміщень;
  • самовільна перестановка, заміна чи встановлення нових газових приладів;
  • здійснення перепланування приміщень з влаштуванням пластикових вікон без провітрювачів, дверей без підрізу в нижній частині;
  • встановлення електровентиляторів у вентиляційні канали.

Такі дії споживачів є грубим порушенням правил безпеки під час користування газовими приладами, оскільки порушується трикратний обмін повітря, не забезпечується приплив повітря в приміщення, де працюють газові прилади.

Симптоми отруєння, які потрібно пам'ятати

Симптоми отруєння чадним газом не завжди очевидні, особливо при його низькій концентрації. 

Найбільш поширений симптом при отруєнні чадним газом - головний біль. Також людина, яка отруїлась чадним газом, може відчувати запаморочення та втому, утруднене дихання, задишку, сухий кашель, нудоту та блювоту.

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести до появи неврологічних симптомів - проблем з мисленням та концентрацією чи появи емоційних змін у поведінці, до прикладу, людина стає роздратованою, схильна приймати імпульсивні та нераціональні рішення.

Більш серйозні симптоми - втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості. Це може статися всього протягом двох  годин, якщо у повітрі буде велика концентрація чадного газу.

Перша допомога при отруєнні чадним газом

При отруєнні чадним газом, потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути  комір і пояс.  

Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню.

Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку. На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки. Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю. 

При втраченій свідомості, дають нюхати змочену нашатирним спиртом вату, але обережно, щоб не завдати опіків. Якщо потерпілий не дихає, або дихання швидко погіршується, потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання за методом «рот в рот», або «рот в ніс».    

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103».

Як запобігти отруєнню

Щоби уникнути отруєння чадним газом:

  • Для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені. До прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.
  • Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність.
  • Не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні.
  • Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

Редакція ІА Дивись.info закликає будьте уважними та не нехтуйте своєю безпекою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: