У гості до ветеранів: як собаки допомагають у реабілітації

собака 5

У центрі допомоги ветеранам АТО «Фенікс» у Львові провели експеримент – сеанс каністерапії для ветеранів, до якого залучили підопічних собак Наталії Лелик, засновниці кінологічної школи «Dog Friend».

У центрі допомоги ветеранам АТО «Фенікс» у Львові провели експеримент – сеанс каністерапії для ветеранів, до якого залучили підопічних собак Наталії Лелик, засновниці кінологічної школи «Dog Friend».

Ветерани, їх сім'ї, а також працівники центру зручно вмостилися у головній залі в очікуванні виступу песиків. 

Пухнасті реабілітологи з «Dog Friend»

Коли дійство починається, то можна було спостерігати невимушену атмосферу. Навчені собаки виконували всі команди своїх господарів. Особливо старанні отримували у нагороду смаколик. Тварини, незважаючи на шоу, все ж намагалися підібратися ближче до публіки. 

Після закінчення виступу собачки залюбки ішли на контакт. Діти трохи боялися незнайомих пухнастиків. Дорослі ж навпаки – намагалися якомога більше часу погратися з ними.

Наталія розповідає, що собаки є своєрідними терапевтами людської душі. Ці тварини здатні змінювати поганий емоційний стан, покращувати настрій та заспокоювати. Жінка помітила, що коли собачки зайшли в зал до ветеранів, то глядачі одразу почали посміхатися. 

«Перша зустріч людини з собакою – це посмішка. А коли собака підходила та її можна було погладити, то ця посмішка ставала ще ширшою. Люди змінювалися», – розповіла пані Наталія.

Коли гладити собаку, то забуваєш про всі негаразди та проблеми. Вони просто відключаються. На той момент людина тільки гладить собаку.

Друг героя

Ветеран Андрій розповідає, що на Сході у них були тварини – і собаки, і коти також. 

«Собаки нас багато разів рятували. Вони відчувати навіть приліт міни. І починали скавуліти. Я сам привіз собаку додому. Але, на жаль, вона втекла з подвір'я і її збила машина. Що вона там витримала, то тут не змогла. Після того ми з дружиною взяли собі з притулку дворнягу», – згадує ветеран. 

І додає, що під час вистави дуже хотів погладити стафордширського тер’єра.

«Але вона не підійшла до мене, всі підходили, а вона ні», – каже захисник.

Атовець розповідає, що хоч і прийшов у «Фенікс» нещодавно, буквально три тижні тому, але вже відчув його позитивну атмосферу. Сюди його привів побратим.

Собака-терапевт

Наталія, що працює психологом, стверджує, що просто бути поруч з собакою, його погладити, кінестетичні відчуття – це все працює як глибинна терапія. І звичайно, емоції. Ветеран може розслабитися, бути собою, бути природним, може проявляти свої позитивні, добрі почуття, спілкуючись із собакою. Після такого спілкування бійцям легше відкритися іншим людям. 

Про вплив чотирилапих друзів розповідає і Андрій Посікіра, засновник центру «Фенікс», лікар-невролог.

«Собаки, вони не тільки відчувають енергетику людини. Вони також і діляться своєю.  Якщо в тебе є собака, то це вже як твій член родини. Коли ж людина замикається і не хоче спілкуватися, коли в неї погані думки, депресія, тоді собаки стають дуже корисними», – розповідає лікар.

До слова, Андрій ділиться, що сьогодні з «Dog friend» прийшло також двоє їхніх ветеранів. 

«Ці хлопці у нас проходять психологічну реабілітацію. Саме вони і порекомендували терапію навченими собаками. Це гарно впливає на процес адаптації після війни», – каже лікар-невролог.

Пан Андрій надіється, що такі заняття продовжуватимуться. 

«Це була одна з наших мрій включити у реабілітацію чотирилапих друзів. У нас у попередньому приміщенні були собаки. Але оскільки воно не охоронялося, то їх викрали. Жаль, бо діти військових дуже люблять собак, самі хлопці їх люблять», – каже Андрій.

У наш час, коли всі стривожені масовим психозом з приводу коронавірусу, всі обмежені в спілкуванні, то собаки дуже позитивно впливають. Будь-які тварини допомогають, коли не вистачає живого спілкування з людьми. 

«Тварини міняють світогляд, захищають від поганих думок, негативу та вигорання.  Домашні улюбленці мотивують рухатися вперед. Це додає сили хлопцям боротися з проблемами, які виникли після війни», – додає Андрій Посікіра. 

Як вибрати друга-собаку

Щодо вибору улюбленця, то Наталя стверджує, що треба підбирати індивідуально. 

Добре для реабілітації підходять як породисті собаки, так і безпородні або метиси. Адже вони також добре піддаються навчанню. Напевно, за рахунок того, що народжуються на вулиці. Ці песики особливо вірні своїм господарям. 

«Загалом, будь-яка порода підходить для ролі улюбленця, просто треба знайти свою тварину. Треба дивитися на темперамент. Чи собака є спокійним, чи він з людьми любить працювати, чи він вміє виконувати команди, як він почувається з чоловіками, з дітьми. Є собаки, які не люблять, щоб їх гладили. І ви їх не змусите, яка б це порода не була. А є собаки, які обожнюють людей і підуть на контакт з усіма», – ділиться досвідом жінка.

Окрім того, часто після відвідин собаки втомлюються. Потім вони довго відсипаються. Собаки сплять тому, що віддають багато енергії. Вони бачать навколо себе багато нових людей. Торкання людських рук, біополя людей, так само позначаються на собачому організмі. Але вони мають здатність дуже швидко відновлюватися. Якщо для собаки це в радість, то і впливає на неї тільки позитивно.  

Пані Наталя розповідає, що тут також треба знати міру. Не перевтомлювати як людину, так і собаку. Залишати все на позитивному, поміркованому рівні. 

Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: