Смерть породіллі у Жидачівській райлікарні: слідство тривало понад 2 роки

243296-8347eca67558a3dfa7cf5399e8eb55b9
Ілюстративне фото.

Сьогодні, 27 січня, на Львівщині оголосили про підозру 62-річному анестезіологу-реаніматологу, через лікарську недбалість якого померла 28-річна породілля після кесарського розтину.

Історія сталась у ніч на 28 грудня 2018 року в Жидачівській ЦРЛ. Жінка померла одразу після пологів. Пізніше встановили, що смерть породіллі настала внаслідок неналежного виконання професійних обов’язків лікарем-анестезіологом-реаніматологом, який допустив недбалість при проведенні анестезії та штучної вентиляції легень, а також не забезпечив необхідного післяопераційного догляду породіллі, яка перебувала у важкому стані.

Тоді боролись за життя новонародженого, а в сім'ї осиротіло двоє малолітніх дітей.

Уже 30 грудня 2018 року стало відомо про те, що головний лікар медзакладу йде з посади.

Через кілька днів у Львівській ОДА ініціювали проведення службової перевірки за фактом смерті породіллі у Жидачівському районі. Там зазначили, що лікарі приховали смерть 28-річної породіллі, не викликали слідчо-оперативну групу.

Зокрема прокурор області Юрій Квятківський розповів, що про ситуацію стало відомо після того, як тіло породіллі перевезли до Львова. Водночас директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак заявила, що медики діяли, згідно з регламентом, зокрема було повідомлено МОЗ, а смерть пацієнтки настала в стаціонарі під час надання допомоги.

Так, згідно з інформацією правоохоронців, чоловікові загрожує до двох років за ґратами.

До слова, на той час це вже була друга смерть, яку лікарі намагались приховати. Раніше, у червні 2017 року, в Львівському ОХМАДИТі помер 12-річний Роман Кулак з Тернополя, який лікувався у Жидачівській ЦРЛ, однак місцеві медики не змогли поставити дитині правильний діагноз і надати адекватну меддопомогу. У Романа діагностували заворот тонкого кишечника, внаслідок чого настала гангрена тонкого і частини товстого кишківника. Натомість медики Жидачева вважали що у хлопчика отруєння та тепловий удар.

Незважаючи на скандал, що розгорівся, головному лікарю Жидачівської районної лікарні указом президента було призначену дворічну президентську стипендію. Але невдовзі указ все ж скасували і позбавила медика нагороди. Натомість 28 грудня 2017 року лікарям Жидачівської лікарні було оголошено про підозру через смерть Романа Кулака.

Батько хлопця Володимир Кулак вранці, 27 січня, написав пост-привітання сина з днем народження. Сьогодні йому мало би виповнитись 16 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: