Щеплення від COVID-19: коли в Україні може розпочатися масова вакцинація

thumbs_b_c_4a2bf4c23aae5441c7f804b276f69f3c
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Перші 700 доз китайської вакцини Sinovac надійдуть в Україну в лютому, а комерційна вакцина, тобто та, яку можна буде придбати в аптеках, з’явиться не раніше літа.

Принаймні такі припущення робить міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вакцинація від коронавірусу в Україні може розпочатися з 15 лютого. Зокрема 8 мільйонів доз вакцини має надійти у рамках світової ініціативи задля імунізації проти COVID-19 та подолання гострої фази пандемії COVAX, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (ГАВІ) за участі таких партнерів, як CEPI — Коаліція інновацій із готовності до епідемії, та ВООЗ — Всесвітня організація охорони здоров’я. Наразі ініціативу підтримали 183 країни, включно з Україною.

Щодо закупівлі вакцини державним коштом, то Україна уклала попередній контракт лише з однією компанією – китайським виробником Sinovac. За попередніми даними, ефективність Sinovac становить 78%. Водночас результати випробування препарату у Бразилії показали, що ефективність вакцини – 50,3%.

Згідно з математичними моделюваннями, для отримання колективного імунітету за допомогою вакцинації і кардинального зниження рівня поширення інфекції та смертності ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення.

Однак проведене у листопаді опитування показало, що лише 55% українців готові зробити щеплення від COVID-19, якщо вакцина буде безкоштовною, 40% – не готові. А в січні стало відомо, що 52% українців не готові вакцинуватись від COVID-19, навіть якщо щеплення будуть безкоштовними. Готові вакцинуватись 39%.

Натомість видання The Economist,проаналізувавши низку даних, дійшло висновку, що в Україні масову вакцинацію не зможуть розпочати ще протягом двох найближчих років.

За прогнозами видання, пріоритетні групи населення у більшості заможних країн пройдуть вакцинацію до кінця березня. Пріоритетними групами населення в Україні для щеплення визначені медичні працівники (ті, які безпосередньо задіяні у лікуванні ковідних хворих), військовослужбовці ООС, працівники соціальної сфери, заклади догляду, люди похилого віку, працівники освіти, державна безпека (ДСНС, НП, НГ, СБУ, ЗСУ, МВС), люди з хронічними захворюваннями віком від 18 до 59 років. Тобто йдеться приблизно про понад 20 мільйонів осіб. А це означає, що вакцини, наданої у рамках ініціативи COVAX не вистачить, оскільки щеплення слід проводити двічі. Тобто 8 мільйонів доз ділиться на два.

Усі інші, хто виявить бажання вакцинуватися, будуть змушені чекати, коли вакцина буде закуплена державним коштом або фармацевтичні компанії почнуть закуповувати вакцину напряму.

Чим довше Україна зволікатиме з масовою вакцинацією, тим довше щодо країни зберігатимуться різноманітні обмеження, зокрема це стосується перетину кордону.

Радикально змінити ситуацію могло б виробництво власної вакцини, вважає Юрій Леонов, провідний експерт з біотехнології клініки ЄВРОЛАБ.

«Для того, щоби створити міцний імунний бар'єр, має бути провакциновано близько 75% населення. Тобто близько 30 мільйонів українців.

Сказати чітко про доступність вакцини важко. На сьогодні є державне замовлення на певну кількість доз (близько 8 мільйонів) для найбільш уразливих категорій. При цьому слід вважати, що вакцини від Pfizer-BioNTech та Moderna доволі дорогі. Навіть коли буде доступна вакцина Sinovac, вона буде платною. Для того, щоби вакцини були доступними для населення, їх треба виробляти в Україні. Розвивати нашу біотехнологічну галузь. І тоді вакцинування буде і доступним, і швидким.

Читайте також: На Львівщині зростає кількість важких хворих на коронавірус

А зараз для пришвидшення вакцинації держава має своїм коштом закупляти необхідну кількість вакцини і проводити щеплення населення безкоштовно. Якщо так буде, за 2-3 місяці можна охопити необхідну кількість людей», – зазначив Юрій Леонов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: