Нардеп Козак і ОРДЛО: що стало причиною санкцій на телеканали

непрацює канал

Вчора президент Володимир Зеленський ввів у дію рішенні РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака».

Нагадаємо, Тарас Козак є офіційним власником телеканалів 112 Україна, ZIK, Newsone. Відтак, сьогодні канали припинили роботу в ефірному мовленні.

Політологи і медійні критики по-різному оцінюють рішення президента, а політична партія ОПЗЖ, нардепом від якої є власник заблокованих телеканалів Тарас Козак, робить заяви, називаючи рішення президента наступом на свободу слова. Більше того, заявили про початок процедури імпічменту.

Наступ на свободу слова?

Втім, політолог Володимир Фесенко наголошує: на телеканалах, що їх заблокували, не було свободи слова в цілому. Також він пояснив ІА Дивись.info, з чим, на його думку, пов’язане рішення президента.

«Це пов'язано з певним загостренням політичної ситуації, яке почало відбуватися після нового року. Медіа і різні структури, пов'язані з ОПЗЖ, почали скоординовану атаку і проти президента, і проти влади. За деякими ознаками було очевидно, що ця атака підтримується і координується з Росією та з російськими ЗМІ. Тут уже виникли ризики з точки зору національної безпеки, бо йшлося про поступове розхитування та дестабілізацію політичної ситуації в країні.

Привід блокування – суто формальний. За неофіційною інформацією, що її опублікувало «Дзеркало тижня», це пов'язано з даними про про участь Тараса Козака в незаконних схемах торгівлею вугіллям з ОРДЛО. Це можливо лише з дозволу Росії і точно пов'язане з Росією. Що й казати, якщо навіть у російських ЗМІ ще в січні з'явилася інформація про те, що Медведчуку передали контроль над частиною економіки ОРДЛО. А оскільки йдеться про конфліктний регіон, про діяльність органів, які ми визнаємо терористичними, то саме це й стало підставою на введення санкцій.

Коли зараз говорять, що не можна вводити санкцій проти українських громадян, то справді – традиційно санкції вводять проти іноземних громадян, іноземних компаній. Але деякі колеги вже уважно подивилися в закон про санкції, і там є розширення: якщо йдеться про терористичну діяльність або сприяння терористичній діяльності, то санкції можуть бути введені і проти українських громадян. Інша річ – обґрунтування та докази. Тут питання ще відкрите. Треба дивитися, як будуть доводити причетність Тараса Козака до такої торгівлі і до фінансування тероризму.

зараз про свободу слова кажуть люди і працівники тих телеканалів, які самі обмежували свободу слова на своїх ефірах

Додатковий мотив по телеканалах – їхня відверта проросійська позиція та ретрансляція російської пропаганди в українському інформаційному просторі. ОПЗЖ вже позиціонує санкції як наступ на свободу слова. Тому проблема є, навіть якщо вона суто формальна. Хоча слід пам’ятати, що зараз про свободу слова кажуть люди і працівники тих телеканалів, які самі обмежували свободу слова на своїх ефірах. Вони вели чорні списки – так звані блоклисти, в яких були я та інші мої колеги, вони самі обмежували словоду слова на своїх телеканалах. Це були суто партійні пропагандистські телеканали. Насправді це не зовсім засоби масової інформації, а просто форма ЗМІ, аватарка, за якою ховається інструмент пропаганди. Як російські федеральні канали - це інструмент пропаганди, так і тут – партійна пропаганда.

Що стосується обмеження свободи слова, то в нас прецеденти вже були. Блокували як російські телеканали, так і інтернет-ресурси з Росії», – сказав Володимир Фесенко.

Різко розкритикував крок президента голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко. Вчора ввечері в соцмережах він назвав ситуацію надзвичайною: «Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність у рамках Закону!

Позбавлення без суду багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістам та медійникам права на професію – це наступ на свободу слова. Політична належність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ – не злочин.

Рішення української влади є інформаційним вибухом та шокує міжнародні інституції, які опікуються захистом прав журналістів та свободою слова.

Національна спілка журналістів України інформуватиме про надзвичайну ситуацію Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, наших партнерів – Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

Тому цей пост не про політичну підтримку українських політиків. А про право українських ЗМІ та журналістів мати права та обов’язки за Законом, а не отримати раптове блокування за указом...»

Реакція «сусідів»

Блискавично відреагували на рішення Зеленського росіяни. У Кремлі засудили закриття трьох телеканалів в Україні – «112 Україна», NewsOne, ZIK. У президента РФ вважають, що це не відповідає міжнародним нормам. Натомість західні партнер поки з оцінками не поспішають. Володимир Фесенко прогнозує неоднозначну реакцію.

«Із судово-юридичної точки зору рішення неоднозначне, тому й реакція буде різною, без критики не обійдеться. На даний момент важливим буде юридичного обґрунтування рішення – наскільки воно буде вагомим. Адже норми закону можна тлумачити по-різному, а в тому, що ОПЗЖ оскаржуватиме санкції в суді, немає жодних сумнівів.

Водночас, враховуючи як Зеленський діє, наприклад, щодо до Конституційного суду, то я сумніваюсь, що він сьогодні закриває канали і ввів санкції проти Козака, а завтра їх скасує. А от як він буде реагувати на судові рішення – це відкрите питання.

Ще одна проблема, яка може виникнути - як будуть реагувати на це різні політичні сили. От, скажімо, ЄС офіційно підтримує рішення. Але, я думаю, навіть у монобільшості будуть різні думки. Разумков не підтримав рішення РНБО наприклад», – зазначає Фесенко.

Політичний експерт Олександр Мусієнко не вважає блокування наступом на свободу слова.

«Якщо подивитись інформаційний простір, то я розумію, що є опозиція, є різні точки зору і вони можуть бути в демократичній державі. Але коли вже починають з'являтися такі персонажі, як Микола Азаров та інші втікачі режиму Януковича, коли відверто починають паплюжити Революцію Гідності, говорять, що це був державний переворот, прийшла хунта, нацисти, фашисти – це вже перетнута межа.

Я думаю, те, що рішення ухвалене саме зараз, треба пов’язувати із зовнішнім фактором – змінилась адміністрація у США і, вочевидь, зараз курс є більш антиросійським. Влада починає дистанціюватись від групи Коломойського, щоби сподобатись новій адміністрації США.

Щодо реакції ОПЗЖ, то зараз вони спробують перереєструвати канали з Козака на іншу особу (хоча це буде важко – Козак не може вчиняти якісь дії з власністю) чи влаштувати ребрендинг. А також обов'язково підуть у суд, будуть мобілізовувати проросійських депутатів у Європі.

Читайте також: Як митник Тарас Козак створив бізнес-імперію і став депутатом

Щодо наступу на свободу слова, то, гадаю, далі цих каналів справа не піде. Заборони  будуть стосуватись лише тих, хто поширює російські фейки, російську пропаганду. Тому це можна класифікувати не як наступ на свободу слова, а як захист інформаційного простору і питання національної безпеки», – зазначив Мусієнко.

Довідка

Тарас Козак – уродженець Львівщини. Народився у селі Сокільники, народний депутат України VIII та IX-го скликань. Має мільйонні статки, десятки офшорних фірм.

У 2014 році став народним депутатом від «Опозиційного блоку» (раніше «Партія регіонів»), близький соратник Медведчука. Член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. У 2019 році став народним депутатом від партії «Опозиційна платформа — За життя».

Голосував проти Закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

У декларації Козак приховав нафтовидобувний бізнес дружини в Росії. Також нардеп фігурує у справі ухиленні від сплати податків компанією «Тедіс».

Після придбання телеканалу ZIK через персону нового власника звідти пішов гендиректор та масово позвільнялися журналісти.

Тарас Козак брав участь у схемі з продажу антрациту з окупованого Донбасу під виглядом вугілля з ПАР.

Трудова кар’єра почалася у 1994 року в радгоспі «Львівський», а далі була податкова – від ревізора-інспектора до першого заступника голови ДПА у Львівській області. Очолював тоді податкову брат одіозного Віктора Медведчука Сергій. Саме тоді Тарас Козак і почав вибудовувати свою бізнес-імперію. А 2003 року він переключився на митницю – начальник Західної регіональної митниці, заступник начальника Державної митної служби і досить нетривалий час – в.о. начальника Одеської митниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: