У Львові відбудеться соціально-мистецький проєкт для дітей з особливими освітніми потребами

5
Ілюстрація з ЛМР

З 5 лютого у львівському навчально-реабілітаційному центрі «Джерело» стартує унікальний соціально-мистецький проєкт «Зірки на Землі». Його втіленням займається компанія «ДобранічФільм», за підтримки Українського культурного фонду.

Про це повідомляють у пресслужбі львівської мерії.

«Зірки на Землі» мають на меті розробку нової кіномистецької методики для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, а також створення документального фільму.

Упродовж кількох тижнів група тьюторів щодня проводитиме заняття з акторської майстерності, музики, живопису, пластичного мистецтва, анімації, написання сценаріїв тощо. За перебігом проєкту слідкуватиме кваліфікована психологиня, яка займатиметься з дітьми за методикою Монтессорі, оцінюватиме стан дітей, покращення їхніх освітніх і комунікаційних навичок.

Метафорична назва «Зірки на Землі» наголошує на унікальності кожної дитини та важливості роботи з дітьми з інвалідністю. Адже в українському суспільстві батьки таких дітей часто залишаються сам на сам, а суспільство сприймає цей діагноз як вирок і викреслює аутистів та людей із синдромом Дауна з широкого соціального життя.

Автори проєкту планують розробити нову методику, створити методичний посібник, за яким проводити подібні заняття зможуть українські реабілітаційні центри. Викладацький склад проєкту ретельно відбирався по всій Україні, враховувався не лише критерій професійності педагога, але й попередній досвід роботи з дітьми з інвалідністю.

Музикант Сергій Сидоренко постійно співпрацює з такими зірками українського шоу-бізнесу як «Океан Ельзи», Монатік, «Альона Альона», Тіна Кароль, Іван Дорн. Також він разом з майстрами компанії Yamaha розробляє музичні інструменти для людей з інвалідністю.

Викладач з анімації Родіон Шуб має власну студію Ridni, яка протягом 4 років свого існування брала участь у багатьох соціальних проєктах, зокрема працювала з дітьми з інвалідністю.

Письменниця та художниця Христина Венгринюк — засновниця студії мистецтв для дітей «МонмАРТр», де також навчаються дітки з особливими освітніми потребами. Вона викладатиме сценарне мистецтво, творитиме разом із дітками сценарій мультфільму та братиме участь у вправах із живопису.

Майстриня Олеся Возницька з чоловіком Андрієм мають власну творчу студію Natura Interior в Ужгороді. Два роки тому подружжя заснувало майстерню для дітей у закарпатському селищі, де навчає малечу основам прикладного мистецтва під час серії воркшопів.

Викладачка акторської майстерності Уляна Данилюк є художньою керівницею дитячого інклюзивного театру Perfeco in Kilaba. У ньому займається зо два десятки дітей з інвалідністю, які грають у трьох власних виставах.

Перебіг проєкту фільмуватиме знімальна група на чолі з режисеркою Сніжаною Гусаревич. Буде створено документальне кіно про проєкт, адже питання інклюзії є одним з найменш розповсюджених в Україні для дослідження. Торік режисерка випустила документальний повнометражний фільм NotAlone, який розповідає про Спільноту взаємодопомоги «Емаус-Оселя», що опікується безпритульними. Фільм отримав спеціальну відзнаку на 4-му Міжнародному кінофестивалі KharkivMeetDocs. Продюсеркою як проєкту, так і фільму є засновниця компанії «ДобранічФільм», режисерка та продюсерка Світлана Рудюк. Зовсім нещодавно вона випустила документальну картину «Ваш Василь» про видатного українського поета та дисидента Василя Стуса. Операторкою кінострічки стане Таня Дудінік, з якою Сніжана Гусаревич уже працювала над ігровим фільмом «Сіль для моря», що порушує тему булінгу у школі.

Сторінка проєкту у Facebook. Офіційний сайт центру «Джерело». Офіційний сайт проєкту «ДобранічФільм».

Довідка

Компанія «ДобранічФільм» займається як виробництвом фільмів, так і створенням соціальних проєктів. У 2019 році вийшов повнометражний документальний фільм «Родинна справа». Презентації кінострічки відбулись у Києві («Будинок кіно», Київський військовий ліцей імені Івана Богуна, Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС «ЯРМІЗ»), Сумах (Сумська муніципальна галерея) та Одесі (PMA Odessa Hub).

Тривають перемовини про можливість проведення показів для української діаспори в Європі, Америці та Канаді. Телевізійна прем'єра стрічки відбулася 8−9 травня 2020 року на каналі «UΛ:Культура». Ще одним проєктом компанії є короткометражний ігровий фільм-дебют «ОЙ!» — один з переможців 11-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Виробництво завершено у 2020 році. Стрічка ввійшла до офіційної конкурсної програми національних короткометражних фільмів Одеського міжнародного фестивалю, а також франко-українського фестивалю МІСТ Kinofest та: Кінокульт і продовжує брати участь у кінофестивалях.

Повнометражний документальний фільм «Notalone» — один з переможців 12-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно отримав спеціальну відзнаку на 4-му Міжнародному кінофестивалі KharkivMeetDocs у 2020-му році та далі продовжує фестивальне життя.

«Джерело» — навчально-реабілітаційний центр, який допомагає дітям і молоді з особливими потребами в Україні вже 25 років. Міждисциплінарна команда фахівців проводить реабілітаційні програми та доглядає за дітьми від 3 до 18 років, а також за людьми від 18 до 45 років. Працівники Центру використовують сучасні науково обґрунтовані методики, надають необхідну підтримку та допомогу в інтеграції осіб з інвалідністю в суспільство у винятковій атмосфері розуміння та любові. За час роботи у «Джерелі» послуги були надані близько 7000 дітям та молоді з особливими потребами. Центр став моделлю для розвитку подібних установ і в інших містах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: