Війна проти пам’ятників: як на Львівщині вандали руйнували монументи (фото, відео)

25cae3f8-d049-4855-aadd-cd7d9a35c3cb
Уночі 5 лютого невідомі облили червоною фарбою пам'ятник Степанові Бандері у Львові.

Сьогодні вночі невідомі познущались над пам'ятником Степана Бандери у Львові, обливши його червоною фарбою. Утім, таке з цим монументом сталося не вперше. 

Сьогодні вночі невідомі познущались над пам'ятником Степана Бандери у Львові, обливши його червоною фарбою. Утім, таке з цим монументом сталося не вперше.

У поліції області повідомили, що займаються пошуком причетних до вандалізму осіб. Тепер їм загрожує до чотирьох років за ґратами. Водночас мер міста Андрій Садовий висловив власне обурення та зазначив: «Всім, кому так заважає Бандера, треба зрозуміти, що славу і важливе місце в історії України неможливо замалювати фарбою».

Очільник міста додав, що фарбу змиють впродовж кількох годин.

Згодом почали з'являтись перші деталі. Зокрема на камерах відеоспостереження управління безпеки міста ЛМР зафіксували, як вносі, о 00:13, двоє людей кидали в пам'ятник пакети з фарбою. Станом на 12.15 годину винних у скоєнні акту вандалізму не затримали.

ІА Дивись.info розповідає про схожі випадки наруги над монументами на Львівщині.

Серпень 2019 рік. Невідомі намалювали на пам'ятнику Степанові Бандері у Львові радянські серп і молот.

Фото: Ігор Дякович.

Того ж дня під дописом, який поширили у соцмеражах, з'являється відеокоментар, у якому чоловік зізнається у вчиноку та зазначає, що осквернив пам'ятник не тільки у Львові, а й у Винниках. У повідомленні йдеться про те, що спіймали вандала винниківські активісти та змусили привселюдно зізнатись у скоєному.

Ним виявився на той час 36-річний місцевий мешканець. Окрім пам'ятника Бандері, таку ж радянську символіку він наніс на плиті біля фігури Божої Матері у Винниках.

До слова, мотивом зловмисника, ймовірно, виявилось те, що його батько був «патріотом Радянського Союзу».

Русалка Дністрова

У селі Наварія, що на Пустомитівщині, у жовтні 2019 року було зруйновано пам'ятник Русалці Дністровій. Відомо, що вандали відпиляли мідну частину споруди.

Пізніше у Львівській міськраді заявили, що готові взяти на баланс знищений пам'ятник Русалки Дністрової. Скульптуру спорудив Яків Чайка.

Знищений Франко

У 2017-му році в селі Лішня Дрогобицького району вандали зруйнували пам'ятник Іванову Франку.

Споруду відновили трохи більше ніж через рік за кошти районного бюджету. Реставраційними роботами займався скульптор Йосип Марчинський.

Фото: Дрогобицька РДА, вересень 2019 рік.

Зруйнований пам'ятник Героям

У вересні 2016 року біля Львова вандали розібрали пам’ятник Героям.

Фото: поліція Львівської області

Зловмисники демонтувати бронзову таблицю з меморіалу «Борцям за волю України».

Пам'ятник героям ЗУНР

У Львові вандали пошкодили пам’ятник героям ЗУНР, що знаходиться на вулиці Листопадового Чину.

Це сталося у липні 2019-го.

Фото: Варта1

Знаки загиблих поляків

У 2017 році вандали сплюндрували пам'ятні знаки загиблим полякам в селі Підкамінь на Львівщині.

Фото з місця події, Ігор Зінкевич. Березень, 2017 рік.На кладовищі замалюли і залили червоною фарбою пам’ятні хрести та меморіальні таблички, а на центральному хресті залишили напис «Смерть ляхам»!

Пам'ятник Папі Івану Павлу ІІ

У Дрогобичі відбувся жахливий цинічний прояв вандалізму. Статуї Папи Римського Івана Павла ІІ, яка знаходиться в центрі, біля костелу святого Варфоломея, відпиляли руку з хрестом.

Станом на березень 2016 року такий пам'ятник був одним із перших в Україні.

«Голова» Шевченка

У лютому три роки тому у Стрию відбили голову бронзовому пам'ятнику Тарасу Шевченкові та викрали її. Пізніше правоохоронці притягнули до відповідальності двох раніше судимих місцевих мешканців.

Ними виявились 26-річний та 26-річний львів'яни. Пам’ятник зловмисники понищили, щоби мідь, якою була покрита скульптура, здати на брухт.

Розмальований меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні

Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні, що на вулиці Кривоноса, невідомі зіпсували графіті у липні 2019 року.

Фото: Ольга Чобіт

Осквернення пам'ятника розстріляним євреям 

На початку листопада торік у місті Сколе вандали осквернили пам’ятник, який встановлений розстріляним євреям. Монумент невідомі розмалювали незрозумілими знаками.

Фото: Stanislav Viktorovuch

Саме на цьому місці в Сколе було розстріляно 2500 євреїв під час Другої світвої війни.

Міні-макет пам'ятника Тарасу Шевченкові

Пізніше у Львові намагалися викрасти частину міні-макету пам’ятника Шевченку, який на той час, у лютому 2018 року, лише от-от як встановили. Таку копію споруди виготовили для людей з вадами зору.

Частину макета хотіли зірвати, бо частина скульптури на ранок 20 лютого була сильно розхитана.

Як в Україні карають за вандалізм

Хуліганство, або ж грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Натомість, коли такі ж дії вчинила група осіб, покарання сягатиме обмеження волі на строк до п'яти років чи позбавлення волі на строк до чотирьох років.

З 6 червня 2019-го до Кримінального кодексу України внесено зміни та встановлено кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування саме пам’ятників споруджених у пам’ять осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборонній відсічі та стримуванні збройної агресії РФ у Донецькій і Луганських областях, учасників Революції Гідності й борців за незалежність України у ХХ столітті тощо.

Тому формат покарання дещо змінився. Відтак, встановлено обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: