Куди поїхати в останній місяць зими: відомі та маловідомі місця

славськ на головну
Славськ / фото з відкритих джерел

У Західній Україні ви знайдете безліч куточків, які саме в холодні місяці будуть не менш актуальними, ніж у теплі.

Вибирайте на свій смак: лижі, відпочинок душею або атмосферні екскурсії містами. У будь-якому випадку, вас очікують заворожуючі зимові пейзажі та нові враження.

Дивись.info підібрала місця, куди можна поїхати як на один вихідний день, так і поєднати декілька варіантів для довшої мандрівки. 

Підкамінь

Селище Підкамінь Бродівського району Львівської області зручно вмістилося під так званим Чортовим каменем, що височіє поруч з монастирською горою з найдавніших часів. 

Чортів камінь висотою 16-17 метрів – головна окраса місцевості. Його західна сторона – це ніша у формі серця та шість ям, які можливо служили в ритуальних цілях поганським племенам. 

Історія Підкаменю нараховує близько п’яти століть. 

Ще одна місцева пам’ятка – монастир Походження Древа Хреста Господнього, цвинтар  XVII ст. Монастир знаходиться на горі Рожаниці. Сам монастир був римо-католицьким. Цікавою є прогулянка підземними ходами під монастирем. 

Жовква

Жовква – невеличке містечко в 25-ти кілометрах від Львова. За кількістю пам’яток вона мало не на першому місці серед малих міст Львівщини.

Головною окрасою міста є замок - пам'ятка архітектури епохи ренесансу. Перед замком будівничі міста заклали головну торгову площу - Ринок. Її багатий архітектурний ансамбль творили кам’яниці із високими дахами, підтінням та аттиковим завершенням із заходу та сходу та костел святого Лаврентія із заходу. Обабіч замку до площі примикали оборонні стіни із казематами і дерев’яними бойовими галереями та дві міські брами - Звіринецька та Глинська.

Фото: Андрій Бородатий

Мукачево

Ще одне місце в Україні, де сконцентрована велика кількість історичних будівель і цікавих куточків. Розташоване Мукачево на березі річки Латориці, оточене гірським масивом і високим замком Паланок. Саме ця фортеця бачила на своєму віку таку кількість значущих для української історії подій, що буквально голова йде обертом.

У центрі міста слід піднятися на Ратушу, з неї відкривається цікавий вид на околиці. На центральній площі стоїть Кафедральний костел святого Мартіна і каплиця святого Йосипа.

У Мукачеві досить багато релігійних споруд, оздоблених розписом, фресками і рельєфами на біблійну тематику. В околицях також є кілька замків і палаців, куди часом возять туристів у вечірній час.

Замок Паланок / фото з відкритих джерел

Славське

Славське - ідеальне місце для гірськолижного відпочинку. Розташоване селище за 130 км від Львова.

Сезон катання на лижах у Славському триває аж по березень. З визначних пам’яток тут є печера Писана, криниця і водоспад Кам’янка. А найпопулярніший гірськолижний комплекс розміщується на горі Тростян. Він підходить як досвідченим лижникам, так і початківцям. А є і спортивна траса для професіоналів. Також траси є в зонах катання Погар, Політехнік, Менчул і Високий Верх. 

Під час відпочинку у Славському день або два можна приділити для екскурсій: звідси часто організовують виїзди до озера Синевир, водоспаду Шипіт, фортеці Тустань, замку «Паланок» у Мукачеві, поїздки до виноробень і сироварень. 

Тустань 

Тустань знаходиться поблизу с.Урич Сколівського району Львівщини та незмінно приваблює туристів і прихильників часів лицарської звитяги з усієї України. 

Урицькі скелі – не тільки визначна природна, але й археологічна пам’ятка. Тут знайдені рештки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ–ХІІІ ст). Захисники цієї фортеці протягом довгого часу чинили опір татаро-монгольським завойовникам. У скелях вирубані гроти, підземні ходи, колодязі.

Скелі поблизу с. Урич входять до історико-ландшафтного комплексу «Тустань» у складі природного національного парку «Сколівські Бескиди».

Синевир 

Одним із ще не заїжджених туристичних маршрутів є мандрівка до озера Синевир.  Озеро Синевир, без перебільшення — легенда Карпат. Це найбільше і найзагадковіше гірське озеро України. Шукати цю перлину варто серед скель і лісів гірського масиву Внутрішні Ґорґани, на землях національного природного парку з тією ж назвою.

Синевир — культове для туристів місце. Територія навколо Морського ока добре облаштована: споруджено оглядові майданчики, встановлено декоративні скульптури. Але всі ці «ознаки цивілізації» вписані в ландшафт так майстерно, що не псують його.

Озеро оточене старими смереками, тут надзвичайно легко дихати — завдяки аромату хвої, що насичує повітря. Хоча поблизу туристичної перлини завжди чимало людей, тут можна зустріти диких звірів. 

Недалеко від Синевирського озера, на Чорній річці, можна відвідати унікальний, єдиний у Європі Музей лісу і сплаву. Тут можна ознайомитися зі старовинним знаряддям праці лісорубів, побачити різні побутові та житлові споруди, пройтися греблею, милуючись чудовими краєвидами, дихаючи цілющими пахощами свіжого повітря.

Колочава

Колочава - село десяти музеїв, розташоване у мальовничій Тереблянській долині. Село Колочава вважається екологічно найчистішим куточком Закарпаття і входить до складу національного природного парку «Синевир».

Куди піти:

  • Музей у дерев'яній церкві. Церква Святого Духа зведена 1795 року. У храмі досі збережений первинний інтер'єр, а все тому, що за радянської влади в стінах церкви функціонував Музей атеїзму. Старий бароковий іконостас було знято, а на його місце повішено портрети вождів-революціонерів.
  • Вузькоколійка. Унікальний на все Закарпаття музей залізниці. Гордість музейників – старовинний паровоз та цілий ешелон на 10 вагонів. Тут можна побачити все різномаїття цього виду транспорту: вагони для транспортування деревини та худоби, чеський пасажирський вагон, товарняк з Радянського Союзу. У музеї можна не тільки просто оглянути експонати, а й проїхатися вузькоколійкою.
  • Бункер Штаєра. Справжня повстанська криївка, у якій свого часу переховувалися колочавські повстанці 1949-1957 рр. Досі збереглися фотографії, обмундирування та зброя народних героїв. Криївка (бункер) оснащена власною невеличкою криницею, струмок з якої був у ролі каналізації, а замість димоходу була смерека. 
  • Лінія Арпада. Тут кожен відвідувач може ближче ознайомитися з неповторною колекцією воєнного обладнання Другої світової війни. Наразі відреставровано та облаштовано лише 4 бункери з 30. В кожному із них розміщено понад 2 тисячі автентичних експонатів воєнних років.

Та не тільки це приваблює до Колочави тисячі туристів щороку. Серед інших принад можна виділити «Птахопарк Потяга Швегана». Тут можна зустріти всі види голубів, та навіть папуг, які живуть до 40 років.

Вільшанське водосховища – це справжнє Закарпатське море, що знаходиться на річці Теребовля. Радянська влада затопила два села, щоби його побудувати.

У Колочаві можна офіційно скуштувати справжню гірську форель. Для цього потрібно завітати до Форелевого господарства.

Шацькі озера

Національний природний парк сконцентрований навколо озера Світязь — глибокого, блакитного і мальовничого куточка України. В оточенні озера так багато природних зон, де можна погуляти, подивитися на замки, палаци, храми і села! А ще просто подихати свіжим повітрям і зробити купу фотографій.

Петропавлівська церква, Успенський монастир, бази відпочинку та острів на озері. На базах відпочинку діють оздоровчі центри, санаторії та масажні кабінети. Взимку люди приїжджають сюди відпочити душею і насолодитися зимовими видами.

Озеро Світязь взимку / фото з відкритих джерел

Плануючи відпочинок взимку 2021, обов'язково враховувати ситуацію з COVID-19 у тому чи іншому регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: