Снігопад у Львові: що кажуть мешканці, надзвичайники, синоптики та чиновники

львів

Сьогодні, 8 лютого, снігопади у Львові та області не вщухають. Дороги міста та області засипало снігом, а комунальники та снігоочисна техніка не встагають очищати вулиці.

Що з цього приводу думають мешканці міста, чиновники Львівській міській раді та які прогнози синоптиків.

Як реагують львів'яни

У Львові мешканці постять у соціальних мережах фото нерозчищених доріг та тротуарів міста. На зупинках громадського транспорту утворюються черги, а маршрутки переповнені та курсують із значним порушенням графіку. 

На дорогах міста ускладнений рух.

Що кажуть у мерії

«З 6 години ранку я об’їжджала місто, магістральні дороги проїзні, почищені, посипані, ще зараз три райони досипають, бо я зробила зауваження. Двірники очищають насамперед зупинки, на внутріквартальних дорогах двірників є трохи більше, ніж на магістральних, ми зараз ще людей трохи викликаємо. Вночі працювало 93 одиниці техніки, 611 м куб піскосуміші висипано і 175 тонн солі. 34 одиниці техніки ще працювало у житловиків. Загалом по житловому господарству працювало 1300 і працює двірників. Протягом дня буде працювати техніка, будуть працювати двірники, будемо очищати внутріквартальні дороги, тротуари. На тротуари ми випустили максимум техніки – 34 одиниці. Це мотоблок та тракторці, щоби полегшити роботу двірників.

Випало орієнтовно 30 см снігу. Сніг продовжує падати, тому комунальники продовжують прибирати.

Вчора ми прибирали також цілий день.

Проблем з виїздом транспорту в АТП-1 нема, з виїздом трамваїв та тролейбусів — також немає. Тролейбуси стояли на вул Зеленій, на підйомі, але там ми підсипали піскосуміш і тролейбуси поїхали. Був проблемний заїзд до тублікарні, поїхали на місце, все гаразд.

Магістралі очищені нормально, проїзд транспорту забезпечений, ніяких заторів немає, всі виїхали відповідно до плану.

Ще є проблеми з внутріквартальний дорогами, але питання в тому, що є велике навантаження на комунальні служби, сьогодні будемо їх ще чистити. Тротуари також прохідні», — повідомляє Ірина Маруняк, заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства.

Натомість деякі посадовці Львівської мерії викладають фото у соціальні мережі, а міський голова радить львів'янам розчищати територію біля своїх будинків.

«За добу у Львові випало більше 30 см снігу. Це стихія. Вона не запитує і не обирає, куди падати, а куди – ні. Сніг рівномірно засипає усі райони міста, вулиці, стежки і прибудинкові території. Для комунальних служб пріоритет – головні магістралі, адже саме тут є найбільша небезпека аварій. Лише після цього говоримо про міжбудинкові дороги та вулиці.

Більшість скарг на «Гарячу лінію» щодо прибирання стосуються територій, які знаходяться під відповідальністю ОСББ та управляючих компаній. Близько 20% будинків взагалі не уклали угоди із обслуговуючими компаніями. Це теж факт. Кожен повинен нести відповідальність за свою роботу.

Я знаю, що у цьому снігопаді винен насамперед я як міський голова. Це правило, яке я сам встановив і тільки так воно має працювати. Але все ж давайте не забувати про співвідповідальність за своє майно і побут.

Як мешканець Львова я вчора і сьогодні разом зі сім’єю розчистив територію біля свого будинку. В такій ситуації це нормально і так може зробити кожен.

Такі кризові ситуації мають навчити нас об’єднуватись і бути єдиним механізмом, який справляється із усіма бідами», – написав на своїй сторінці мер міста.

До прибирання вирішили долучитися і заступник міського голови Андрій Москаленко, директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко та в.о. начальника управління внутрішньої політики ЛМР Роман Яцикович.

«Вранці перед початком робочого дня разом з Євгеном Бойком, Романом Яциковичем та колегами долучились до прибирання вулиць від снігу. За останню добу випала значна кількість опадів. Дякую всім службам, які працювали всю ніч. І дякую всім, хто вийшов прибрати вулицю від снігу біля свого будинку чи роботи», - написав у пості Андрій Москаленко.

Наслідки негоди

У Львові люди не можуть вчасно добратися на роботу, оскільки рух громадського транспорту ускладнений. Також через складні погодні умови в міжнародному аеропорту «Львів» скасовано низку рейсів, повідомляють у міжнародному аеропорті «Львів», МВС, ДСНС.

Зокрема вчора через метеоумови було скасовано рейси Стамбул - Львів - Стамбул та рейс Львів - Бориспіль.

Станом на вечір неділі повідомлялося також, що через складні погодні умови авіакомпанія Pegasus Airlines перенесла рейси PGT7420 Стамбул-Львів і PGT7421 Львів-Стамбул з 7 на 8 лютого.

Крім того, рейси авіакомпанії WizzAir WZZ6761/6762 Львів-Дортмунд-Львів перенесені з 7 на 8 лютого через метеоумови Дортмунда.

Водночас МВС повідомляє, що через погодні умови на Львівщині вводилося обмеження руху вантажного автомобільного транспорту на дорогах державного значення з 22:00 7 лютого до 3:00 8 лютого.

Великоваговий транспорт скеровувався у визначені місця відстою та на стоянки АЗС.

Ситуація на дорогах Львівщини 

На території Львівської області працює снігоочисна техніка. Про це повідомляють у департаменті дорожнього господарства Львівської ОДА.

Відтак, вночі  для очищення доріг державного та місцевого значення від снігу задіяли 226 одиниць техніки. Використали 2520,9 тонн піщано-соляної суміші для механізованої та ручної підсипки.

Служба автомобільних доріг у Львівській області задіяла 170 одиниць техніки та використала 2399 тонн піщано-соляної суміші. Натомість департамент дорожнього господарства облдержадміністрації залучив до очищення доріг 56 технічних засобів та використав  121,9 т ППС, йдеться у повідомленні.

Патрульні Львівської області уже другу добу поспіль контролюють, аби усі автошляхи були проїзними. В разі виявлення ускладнень, одразу скерували дорожні служби для врегулювання ситуації.

«Патрульні забезпечують за необхідності регулювання дорожнього руху, аби спецтехніка могла безперешкодно розчищати автошляхи. Допомагають водіям, які опинилися у снігових пастках», – йдеться у повідомленні.

Водіїв закликають не виїжджати без нагальної потреби, не паркуйте свої автомобілі на узбіччях для ефективної та безперебійної роботи снігоприбиральної техніки.

Що прогнозують синоптики

За повідомленням Львівського регіонального центру з гідрометеорології, на Львівщині 8 лютого очікуються значні опади (сніг, мокрий сніг та дощ), ожеледь, місцями сильна ожеледь, налипання мокрого снігу, пориви східного вітру 15-20 м/с, хуртовина. На дорогах ожеледиця, на окремих ділянках – снігові замети. До кінця доби 8 лютого місцями сильний сніг, мокрий сніг. 

ІI рівень небезпечності, помаранчевий.

Головне управління ДСНС України у Львівській області закликає громадян дотримуватися правил безпеки та проявляти пильність та обережність, перебуваючи на вулиці.

Завтра, 9 лютого, циклон з атмосферними фронтами все ще впливатиме на погоду. Тому найближчої ночі опади ще охоплять більшість областей України.

Редакція Дивись.info просить відповідально ставитись до власного життя та життя своїх рідних. В разі небезпеки телефонувати до Служби порятунку «101».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: