Вісім причин, чому українці бояться вакцинуватися від ковіду і що на це кажуть лікарі

Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holdi
Фото: depositphotos.com

Погляди українців на вакцинацію проти Covid-19 різняться кардинально. Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг», згідно з якими 40% опитаних не планують робити щеплень, а 55% готові про вакцинуватися, якщо це буде безкоштовно.

Погляди українців на вакцинацію проти COVID-19 різняться кардинально. Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг», згідно з якими, 40% опитаних не планують робити щеплень, а 55% готові вакцинуватися, якщо це буде безкоштовно.

ІА Дивись.info з’ясувала причини негативного ставлення частини українців до вакцинації. Ми також запитали в лікарів, чи слушні такі побоювання і чому.

Причина 1. «Недостатньо людей зробили щеплення – немає гарантії, що це безпечно»

Клінічний імунолог, член спільноти доказових лікарів «Sviy.doc» Марія Полозова наполягає, що безпечність вакцини засвідчили численні кількаступеневі випробування. Спочатку – у лабораторіях, потім – серед волонтерів. Далі вакцини мають схвалити державні агентства з регулювання лікарських препаратів – ці установи також визначають їх безпечність та ефективність. Упродовж вакцинації населення обов’язково проводиться моніторинг побічних ефектів та віддалених наслідків.

«Щодня публікується нова інформація про результати та ефективність вакцинації. За даними порталу Our World in Data, вакцинація вже триває в Ізраїлі, ОАЕ, Великобританії, США, Італії, Німеччині, Франції, Китаї, Латвії, Швейцарії, Мексиці та багатьох інших країнах. В Ізраїлі, зокрема, провакциновано вже 53% населення.

За даними COVID Vaccine Tracker станом на 3 лютого, у США вже введено 35,2  мільйона доз, у Великобританії – 11 млн, а в Ізраїлі –  5,3 млн. Такі тенденції підкреслюють важливість вакцинації, бо покласти край пандемії COVID-19 може тільки колективний імунітет», – каже фахівчиня.

Причина 2. «Я читала, що китайці просять зупинити щеплення вакциною «Пфайзер». Через вакцину висока смертність». «Чула в новинах, що у США чоловік зробив вакцину і помер»

Марія Полозова наголошує: треба розрізняти смерть від вакцинації та смерть після вакцинації.

«У США пацієнт помер через кілька тижнів після вакцинації від інсульту, і було встановлено, що смерть ніяк не пов’язана з вакцинацією.

В ЄС вакцинацію розпочали серед старшої категорії населення, які незалежно від вакцини вже мають різні хронічні захворювання та підвищений ризик розвитку ускладнень від них. Тому випадки смерті траплялися серед літніх людей і вони були пов’язані не з вакцинацією, а з віковими хворобами. У кожному випадку потрібно враховувати стан здоров’я і ризик смерті від причин, які не пов’язані з вакцинацією», – пояснює лікарка.

Причина 4. «Чула, що від цієї вакцини жінки стають безплідними»

«Це абсолютний міф. Жодне офіційне або наукове джерело не пов’язує вакцинацію з ризиком безпліддя. Жодна вакцина, зокрема від COVID-19 не впливає на репродуктивні функції у жінок та чоловіків», – каже Марія Полозова.

Причина 5. «Ні, бо проти вакцинації в цілому». «Знайомі медики сказали, що найближчим часом і собі таку вакцину колоти не будуть»

Інфекціоніст Роман Пономаренко, член спільноти доказових лікарів «Sviy.doc» припускає, що лікарі, які не хочуть вакцинуватися, не розуміють суть проблеми, мають застарілі радянські принципи або взагалі не зустрічалися з ковідом.

«На мій погляд, варто ввести відповідальність за дезінформацію про вакцинацію. Існує багато міфів щодо смертей та ускладнень від вакцини. У ЗМІ фігурують заголовки «Зробили щеплення і помер», а пацієнт помер через місяць від інфаркту, бо не лікувався», – каже лікар.

Вакцинація від COVID-19 — єдиний спосіб подолати пандемію.

«Для отримання колективного імунітету за допомогою вакцинації і кардинального зниження захворюваності та смертності від інфекції вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Медичні працівники входять в групу підвищеного ризику інфікування на коронавірусну інфекцію», – додає Марія Полозова.

Причина 6. «Ми вже перехворіли, тому щеплення не потрібне». «Не буду робити щеплення, бо в нього все одно короткий термін дії»

За словами Романа Пономаренка, антитіла до COVID-19 зберігаються в організмі людини протягом 3-6 місяців після перенесеного захворювання. Вакцина надає триваліший ефект.

«Перед тим як зробити щеплення, пацієнт має зробити тест на наявність антитіл. Найкраще проводити вакцинацію на 3-6 місяць після перенесеної хвороби. Але повністю відмовлятися від вакцинації не варто, оскільки імунітет не тривалий», – радить лікар.

Мfhsz Полозова підтверджує: «Справді, зараз невідомо, на який термін зберігається імунітет після вакцинації. Але так само немає даних про короткий термін дії. Вакцина має можливість захистити вас від тяжкої форми та ускладнень захворювання».

Причина 7. «Невідомо, чи та вакцина зберігалася і транспортувалася в належних умовах»

Мfhsz Полозова зауважує: не всі вакцини проти ковіду вимагають зберігання при -70°C.

«Astrazeneca, Moderna, Sinovac Biotech потребують температурного режиму +2…+8°C, а Moderna – -20°C. Згідно з даними Центру громадського здоров’я, результати аудиту холодильного обладнання засвідчили, що в Україні є потужності для отримання будь-якого варіанта вакцини», – каже фахівчиня.

За умовами ДП «Медзакупівлі», термін придатності вакцини на момент поставки повинен бути не меншим ніж 70% від загального терміну придатності, а зберігання та транспортування повинні супроводжуватися індикаторами заморожування та/або приладами контролю температури. Пацієнт може пересвідчитися у цьому перед проведенням щеплення.

30 cічня МОЗ повідомило, що першу партію вакцини Astra Zeneca доставлять вже у лютому. Крім того, Україна подала заявку щодо залучення країни до «першої хвилі вакцинації» із використанням вакцин від Pfizer/BioNTech. Цією заявкою Україна підтвердила, що має можливість забезпечити холодовий ланцюг для перевезення і зберігання вакцин.

Причина 8. «Україна замовила 1,9 млн доз китайської вакцини Sinovac. Її ефективність 50-60%. Є вакцини з ефективністю 90%. Чому тоді ми маємо робити щеплення малоефективною?»

Марія Полозова пояснює: «Дані про ефективність у 50% з’явились через непорозуміння d інтерпретації тестування вакцини у Бразилії. Відносно низький коефіцієнт ефективності (50%) обумовлений більш суворим стандартом у бразильському дослідженні щодо того, що зараховується до випадку зараження.  Інститут Бутантана заявив, що у свої результати включив шість типів випадків: безсимптомний, дуже легкий, легкий, два рівні середньої тяжкості та важкий. При легких, середньої тяжкості та тяжких випадках ефективність становила 78%, коли почали враховувати дуже легкі – ефективність впала до 50,38%. Західні виробники вакцин, як правило, включали лише легкі, помірні та важкі категорії, а компанії, такі як Pfizer, проводять додаткові дослідження, щоби перевірити, чи дозволить вакцина запобігти безсимптомним випадкам. Тому результати тестування Sinovac такі: вакцина захищає від розвитку тяжкої форми COVID-19 на 100%, від розвитку середньої тяжкості – на 77,96%, від легкої форми – на 50,38%».

Релігійні переконання – ще одна причина, через яку українці відмовляються від щеплень. Детальніше про це ми писали тут. Відзначимо тільки, що Папа Римський Франциск, Вселенський Патріарх Варфоломій, Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, Предстоятель Православної церкви України Епіфаній вже висловились публічно за підтримку вакцинації.

Робити щеплення або ні – особиста відповідальність кожного, примусової вакцинації проти COVID-19 в Україні не буде. Кращий спосіб подбати про здоров’я – читати авторитетні ресурси, і не послуговуватися міфами та чутками. Упродовж 2021 року зробити щеплення запропонують вразливим категоріям населення, всі інші зможуть про вакцинуватися на комерційній основі.

Довідка

Група «Рейтинг» проводила опитування 28-30 листопада 2020 року серед 2500 респондентів в усіх регіонах України, окрім анексованого Криму та окупованих районів Донбасу.

Зауважимо, що з часом кількість охочих зробити щеплення дещо зросла. Аналогічне опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології 7-11 серпня 2020 року. Тоді результати засвідчили, що 47% українців планують вакцинуватися безкоштовно, а 42% відмовляються це робити. Ще одне дослідження провели R&B Group у червні, тоді 41% українців бажали вакцинуватись безкоштовно, а 49% були проти.

Ірина СОКОЛОВСЬКА

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: