Як у Львові відновили історичну браму на якій ще залишилися сліди від бомби (фото)

6
Фото: ЛМР

У Львові триває відновлення історичних брам і дверей. Близько двох місяців фахівці повертали історичний вигляд металевій брамі будинку на вул. Чернігівській, 27, що неподалік університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. 

Про це повідомляють у пресслужбі ЛМР.

Цікаво, що під нашаруваннями старої фарби фахівці знайшли не лише типові пошкодження, але й сліди від уражень бомби.

«Ще донедавна ця брама була пофарбована в чорний колір, під яким приховувалися численні пошкодження. Ми це все виправили, повернувши брамі розкішні темно-зелені тони, які гармонійно відповідають її рослинному оздобленню. Також ми відновили засклення світлика, яке раніше було забите фанерою», — розповів реставратор Юрій Миколаїшин.

Окрім цього, фахівці виготовили та встановили нову клямку, відновили роботу автентичних завіс і встановили відреставрований австрійський замок.

«Раніше, навпроти нашого будинку стояв ще один. Під час Другої світової війни його повністю знищила авіаційна бомба, а уламки залишили декілька відмітин на цій металевій брамі. Якщо придивитися — на світлику можна побачити на ній ці історичні штрихи. Вона в цей момент була, мабуть, відчинена, тому не постраждала», — розповів мешканець Ігор Турчин.

Це черговий успішний приклад спільного збереження елементів спадщини міста з мешканцями у програмі співфінансування, яке координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Реставраційні роботи цієї брами коштували понад 61 000 грн, з яких мешканці оплатили майже 18 500 грн, іншу частину покрив бюджет міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: