День закоханих: ким був святий Валентин

серце
Фото з відкритих джерел

14 лютого - День святого Валентина - одне з найпопулярніших свят серед молоді. Варто вдатися до історії, а також поглянути на те, як його святкують у різних країнах Європи.

14 лютого - День святого Валентина - одне з найпопулярніших свят у світі. 

На жаль, конкретних історичних джерел на цю тему дуже мало. Існує багато неузгодженостей, гіпотез, легенд і псевдоісторій, котрі претендують на правдивість. 

Ким був святий Валентин

Релігієзнавець Євген Савісько розповідає, що існує кілька версій щодо того чи дійсно жив святий Валентин, на честь котрого названо свято.

«За однією, святий Валентин дійсно жив і таємно вінчав молодят всупереч волі імператора. Саме через це його було страчено в третьому сторіччі.

Проте в цей час жили щонайменше троє священників, які носили таке ім‛я. І про котрого з них може йтися, з‛ясувати достеменно доволі складно», – розповідає релігієзнавець.

Якщо точний рік страти святого невідомий, то дата відома – 14 лютого. Тому і День закоханих святкують цього дня.

Пан Євген додає, що існує також версія, що День святого Валентина придумали очільники  християнської церкви, аби відволікти італійців від святкування поганських свят богині Юнони  (14 лютого)  та Луперкалії (15 лютого).

«Напередодні страти святий Валентин написав листа коханій. Саме звідти пішла назва валентинки. Існує також легенда, що герцог Шарль Орлеанський, перебуваючи в полоні, посилав своїй дружині листи у вигляді сердечок. І ось саме їх начебто називали валентинками», – каже релігієзнавець.

Чи святий Валентин покровитель закоханих

Офіційного визнання церквою дня святого Валентина саме як дня закоханих досі не існує, незважаючи на те, що в календарях і Римо-католицької, і Православної церков є святі Валентини. Однак до свята закоханих вони стосунку не мають. Більш того, в Російській православній церкві вшановують пам‛ять святих Петра і Февронії як захисників сім‛ї.

Значною мірою не сприйняттю церквою цього свята відіграла його комерціалізація і вульгаризація, коли світлі почуття стали використовувати з метою наживи.  

Як святкувати

Представники Української греко-католицької церкви зазначають, що святкувати День святого Валентина можна, але це має відбуватися через прославу Бога.

Священнники сходяться на думці, що для закоханих свято – це можливість подумати чи вони християни та який вплив їхні стосунки мають на життя. Якщо молоді люди одружаться, то який вплив інтимні стосунки матимуть на подружнє життя. Адже їх заснував Бог для одружених чоловіка та жінки, щоб вони були відповідальні один перед одним, щоб вони задумалися над творенням сім'ї у якій перебуватиме Бог. 

Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: