У президента Зеленського змінились основні конкуренти

зеля
Фото з відкритих джерел

Чинний глава держави Володимир Зеленський продовжує лідирувати у президентському рейтингу, але список його основних конкурентів у лютому змінився.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 5-7 лютого

«Серед зазначених кандидатів відносно найбільше голосів отримав би В. Зеленський, за якого проголосували б 16,2% серед усіх респондентів і 22,7% серед тих, хто визначився з вибором», - йдеться в опитуванні. 

На другому місці лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко – 13,1% серед усіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився. На третьому місці – лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (відповідно, 10,3% і 14,5%).

Співголову фракції «ОПЗЖ» Юрія Бойка готові підтримати відповідно, 8,1% і 11,4%, лідера партії «Сила і честь» Ігоря Смешка – 5,9% і 8,2%, нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука – 3,7% і 5,1%, експремєра Володимира Гройсмана – 3,2% і 4,5%, голову партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценко – 2,9% і 4,1%.

Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Соціологи зазначають, що опитування проводилося на «замовлення клієнта», однак самого клієнта не називають.

Вказується, що респонденту пропонували наведений в Таблиці 1 список можливих кандидатів на виборах президента, а респондент мав обрати того, за кого він проголосував би. 

Дослідження тривало 5-7 лютого. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим і окупованих територій Донбасу).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, що в листопаді та січні у журналістів та експертів виникали питання щодо якості досліджень, проведених КМІС, зокрема щодо рейтингів політиків та партій, які різнились з опитуваннями інших авторитетних соціологів. 

ЗМІ пов'язували такі результати з замовниками, якими у листопаді були політологи з орбіти нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Самі соціологи пояснюють результати тим, що список для заміру подавався замовником, однак його самого не називають, посилаючись на угоду про нерозголошення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: