Українці можуть платити за опалення суттєво менше: що треба знати

1 тепло

В Україні цілком реально можна плати за опалення у рази менше. 

Кореспондент ІА Дивись.info поспілкувалася з експертом Родіоном Хомяковим, аналітиком ГО «Антикорупційного штабу» про те, як знизити платіжки за тепло.

Родіон розповідає, що в Україні зараз діє дві програми з енергоефективності. Перша з 2014 року - «Теплі кредити». Друга «Енергодім» більш сучасна і ввійшла в дію декілька років тому. Її впроваджує Фонд енергоефективності.

Програма «Енергодім»: для кого вона

На програму енергоефективності «Енергодім» виділено більше 2,5 мільярда гривень. І зараз вона є в пріоритетах. Кошти на неї надходять з державного Фонду енергоефективності та від донорів - Європейського Союзу і Німеччини. І спрямована вона лише на ОСББ. ЄС компенсує різні витрати, які йдуть на енергоефективність.

Нещодавно перший будинок в Одесі закінчив повний процес модернізації за цією програмою, хоча самі кредити почали видавати в кінці 2019 року. Але там доволі довгий процес оформлення документації, він триває близько року-півтора, щоби пройти всі процедури. Ще з 2019 почали прийматися заявки, і лише зараз спрацювали перші чотири приклади успішної повної модернізації. Загалом станом на лютий Фонд енергоефективності отримав 380 заявок від ОСББ на участь у програмі «Енергодім» на суму близько 2,8 млрд грн, з яких 1,94 млрд грн має компенсувати Фонд

Як це працює 

За програмою ОСББ мешканці, які хочуть приєднатися до програми, можуть вибрати один з двох пакетів термомодернізації: перший - легкий, а другий - комплексний. 

Перший пакет спрямований на поліпшення теплового пункту. Він складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все модернізація інженерних систем будинку: встановлення лічильника теплової енергії, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна котла, теплоізоляція або заміна трубопроводів тощо). Це більш базові речі.

Комплексний пакет включає в себе всі заходи легкого пакету (якщо вони не були впроваджені раніше), а також утеплення стін, даху, горища, підвалу, заміна або ремонт зовнішніх дверей, вікон та балконів у місцях загального користування. 

Розглянемо цю програму на конкретному будинку. В Одесі ОСББ вибрало легкий пакет. Мешканці цього будинку витратили майже 3 мільйони гривень на програму «Енергодім», 60% з них компенсувала держава. 

Так, у середньому вони заплатили 3600 гривень з квартири. А економити вони можуть до 50% витрат на опалення. Всі витрати окупляться для жителів таких будинків за один опалювальний сезон завдяки встановленю індивідуального теплового пункту (ІТП). Це обов'язкова умова. 

У чому перевага

На відміну від звичайного будинку, підключеного до районної котельні, яка часто знаходиться далеко за цим пунктом. Тоді при постачанні тепла йдуть великі втрати, бо труби старі та не утепленні. У термомодернізованих будинках немає таких втрат тепла.

Перевагою також є те, що ІТП бере холодну воду, яка надходить зі звичайних холодних водопровідних мереж.

Так само в ІТП можна самостійно визначати рівень тепла, який підтримується у тепломережах. Тоді немає явище перегріву, бо можна балансувати. Немає додаткових витрат тепла, за які потрібно платити.

Ще один нюанс – це лічильники, які йдуть у комплексі. Це і тепловий пункт, і лічильник, або ж вузол комерційного обліку, як його називають. Мешканці енергоефективних будинків платять за реальні витрати тепла. А коли у помешканні немає лічильника, то точно невідомо, скільки тепла йде на обігрів будинку. Тоді служби вираховують середнє арифметичне за платою, але ця цифра не завжди відображає дійсності.  

Плюс утеплення - це ізоляція тепла всередині будинку. Мешканці не можуть ізолювати всі труби у своєму районі, але можуть ізолювати труби у своєму будинку. І таким чином зробити його енергоефективним. 

Процедура оформлення

Порядок оформлення програми достатньо тривалий – до 1,5 року, бо процедура підключення має багато етапів, зокрема енергоаудит. Потрібно обрати, які є потреби у будинку, тепловтрати. Від цього залежить, який саме пакет заходів необхідний.

Наступним кроком є те, що ОСББ голосує за нього, далі подає заяву на компенсацію взятого кредиту. Йде процес створення проєктної документації. Мешканці самі закуповують розхідні матеріали. Їхню вартість також окремо компенсують. Останній етап – це монтажні та ремонтні роботи. А в кінці мешканці будинку отримують всі відшкодування.

Користувачі програми «Енергодім» для ОСББ можуть отримати відшкодування до 70% за роботи, матеріали та обладнання.

Наскільки швидко українці зможуть скористатися перевагами програми, залежить від житлово-комунальної реформи. Бо в Україні близько 19% багатоквартирних будинків знаходяться в управлінні ОСББ. 

Альтернатива для індивідуальних домогосподарств

В Україні також діє програма для приватного сектору – «Теплі кредити». Вона працює з 2014 року, але її фінансування набагато менше. На 2021 рік на неї було виділено 150 мільйонів гривень.

Суть програми – люди беруть кредити у державних банках (Приват, Ощад, Укрсиббанк), щоб вираховувати, як ці гроші перераховуються. Купують потрібні утеплюючі засоби, а потім отримує відшкодування за них.

Тут все набагато простіше, бо можна закупити якісь точкові речі у «Теплих кредитах». Наприклад, купити котел для приватного будинку, замінити вікна, двері.

Сам процес отримання «Теплих кредитів» доволі швидкий: оформлення рахунків, актів, і вже за 2 місяці тобі повертають гроші.

Але на думку експертів, це не надто ефективно, бо не йдеться про комплексне вирішення проблеми, а лише заміна деяких матеріалів. Тому її хочуть ліквідувати.

Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: