Як проходитиме вакцинація проти коронавірусу у Львові (фоторепортаж)

IMG_6962

До України прибула перша партія вакцини проти коронавіру і невдозві розпочнеться перша хвиля імунізації — орієнтовно на початку березня.

А наразі вакцина надійшла на центральні бази регіонів.

Інформацію про те, як і де вакцинуватимуть львів'ян, зібрав кореспондент ІА Дивись.info на місці облаштованого стаціонарного пункту щеплення на базі другої міської поліклініки, що на вулиці Симоненка, 4.

У Львові є вже близько десяти визначених пунктів і створено 10 мобільних бригад, що закріплені за всіма лікарнями, які надають первинну медичну допомогу. Пункт на базі 2-ої поліклініки задіяний для вакцинації львів'ян. У першій хвилі щепитимуть мешканців старших 80 років і це відбуватиметься безкоштовно, пояснює міський голова Андрій Садовий.

І додає, що орієнтовно на початку березня вакцина з'явиться у Львові та розпочнеться процес імунізації. На Львівщину передбачено 42 тисячі доз вакцини AstraZeneca із 500 тисяч доз, що доставили вчора, 23 лютого. Її має вистачити для 250 тисяч українців. Зберігатимуть вакцину на медичному складі у Брюховичах.

«Медики та всі мобільні групи вже готові. Напередодні медичні працівники пройшли вишкіл у Києві та вже повертаються до Львова. Усі стаціонарні пункти розгортаються коштом медичного закладу, однак ми передбачили кошти в бюджеті для ймовірного преміювання працівників», – додає Садовий.

Кого вакцинуватимуть у першій хвилі

Найпершими вакцинуватимуть медичних працівників, які є на передовій у боротьбі з коронавірусом, лікарів екстреної медичної допомоги, працівників лабораторій, де проводять аналізи на наявність COVID-19, жителів геріатричних пансіонатів та працівників таких установ і, звісно ж, людей старших 80 років.

У другому етапі щеплення робитимуть всім іншим працівникам закладів охорони здоров'я, мешканцям старшого віку і працівникам сфери соціального захисту.

Огляд, щеплення, відпочинок

Усі львівські пункти для вакцинації облаштовані аналогічно. Розгорнуто три зони. Перша — зона огляду. Друга — проведення вакцинації. Третя – відпочинку після щеплення та спостереження за пацієнтом впродовж 30 хвилин. Окрім цього, пункти забезпечні окремими виходами та ліфтом, бо розташовані на нульовому поверсі.

Заступниця головної лікарки з медичної частини 2-ої міської поліклініки Тетяна Бессараб каже, що таке місце має офіційну назву — тимчасовий стаціонарний пункт вакцинації, який передбачений для вакцинації як населення, так і працівників закладу та розповідає про алгоритм, згідно з яким відбуватиметься щеплення пацієнта.

«Людина обов'язково приходить, згідно з попереднім записом, оскільки неможливо пацієнтам приходити одномоментно. Ми будемо просити, аби вони приходили у супроводі з родичами, адже для осіб старших 80 років, мабуть, буде складно самотужки», – пояснює пані Тетяна.

Пацієнт обов'язково підписує згоду на проведення вакцинації, заходить у пункт, де в першій зоні його оглядає лікар і у разі відсутності протипоказів щодо проведення щеплення, проходить на вакцинацію у другій зоні. Дані про імунізацію вносять до електронної системи пацієнта.

«Після щеплення пацієнт потрапляє в третю зону — зону очікування та відпочинку, де впродовж 30 хвилин проводиться спостереження пацієнта, аби не виникало непередбачуваних подій після імунізації. Якщо все гаразд, немає побічних ефектів тощо, пацієнт залишає цей пункт через запасний вихід. На виході його зустрічать родичі, як ми собі думаємо, і він уже йде додому», - каже вона.

Заступниця головного лікаря з медичної частини поліклініки говорить, що завжди є ймовірні ризики щодо так званих «віддалених» наслідків вакцинації, тому в разі будь-яких нетипових реакцій пацієнта після того, як він вже залишив пункт, йому необхідно зв'язатися зі своїм лікарем, розповісти про симптоми побічної реакції для того, щоби медик міг надати рекомендації.

Тетяна Бессараб пояснює також, яких побічних реакцій після вакцинації не потрібно боятися:

  • болю на місці ін'єкції;
  • підняття температури, гарячки;
  • почервоніння на місці ін'єкції;
  • ознобу;
  • загальної слабкості.

Найбільше, зізнається пані Тетяна, медики бояться анафілактичної реакції, себто швидкої алергії, що несе небезпеку для життя, однак така реакція може застати пацієнта, який вакцинувався від будь-якої іншої недуги, та є доволі рідкісною.

 

Ще трохи про вакцину

Як пояснила в.о керівниці міського управління охорони здоров'я Наталія Літвінська, Львів задовго був готовим до початку вакцинації.

Вакцина, яка прибула до України — це вакцина CoviShield. Себто, Oxford/AstraZeneca, виготовлена на потужностях індійського заводу, який вважається найкращим у світі і на його базі розробляють практично всі вакцини світу.

Читайте також: Вакцина для бідних: чим вакцинуватимуть українців від коронавірус

«Коли ми ще немали жодних даних про те, як буде відбуватися вакцинація, хто її фінансуватиме тощо, управління охорони здоров'я та головні лікарі працювали, не покладаючи рук. Ми вийшли до депутатського корпусу та затвердили міську програму «Про матеріальне забезпечення першого етапу вакцинації». Депутати отримали цю програму і виділили 1,3 мільйона гривень. Це по 10 тисяч кожному члену мобільної бригади за готовність мобільної бригади», – розповіла Наталія Літвінська.

Вона зазначила, що ці кошти також на придбання дезінфікаційних і засобів індивідуального захисту, витрати на бензин і амортизацію автівок.

«Таку програму ми ухвалили, тому в будь-якому випадку Львів був готовий до того, що розпочнеться вакцинація, навіть якщо ми не будемо мати контракту з Нацслужбою здоров'я України. Усі 10 мобільних бригад внесені у розпорядження керівника робіт і всі мають змогу підписати контракти з НСЗУ. Тепер ми починаємо другий етап - підписання-контрактування і сподіваємось що всіх законтрактують і всі отримають фінансування», – додала Літвінська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: