Прикарпаття на карантині: реалії Івано-Франківська під час жорстких обмежень

155118960_5554933291213932_4771225146333189754_n
Фото: пресслужба Нацполіції Івано-Франківської області

Івано-Франківська область зараз серед лідерів за кількістю нових щоденних випадків коронавірусної хвороби.

Складною також залишається ситуація щодо госпіталізацій і загального приросту нових інфікувань.

Згідно з останньою статистикою МОЗ, станом на ранок п'ятниці, 26 лютого, на Прикарпатті зафіксували 857 нових інфікувань COVID-19, а рівень заповненість ліжкової мережі в перерахунку на 100 тисяч населення перетнув межу. Франківської області.

«105% у центральній міській клінічній лікарні та 106% у міськлікарні №1 – така заповненість ліжко-місць хворими чи з підозрою на коронавірусну інфекцію», – повідомила ІА Дивись.info педіатриня пані Наталія, що працює у міській дитячій поліклініці Івано-Франківська.

Відсьогодні, з 26 лютого, в Івано-Франківській області починає діяти жорсткий карантин. Регіон потрапив у «червону» зону. Напередодні міський голова Руслан Марцінків заявив, що рух транспорту (включно з міським, міжміським автобусним, залізничним і авіаційним) буде призупинено.

Пересуватися містом можна буде легковими автомобілями – до 5 осіб (без урахування дітей віком до 14 років) та службовими/орендованими авто – виключно на сидячих місцях і з використанням індивідуальних засобів захисту.

Мешканка Івано-Франківська Анастасія розповідає нам, що обмеження в місті, м'ягко кажучи, ніяких не спостерігається.

«Вранці ми ще спокійно сиділи у кафе. Кажуть, посилення почнуться з вихідних. Відкриті всі магазини: секонд-генди, зоомагазини. У зоосвіт, куди я сьогодні заходила, усі були без масок, температуру не міряють і взагалі складається враження, нібито карантин просто скасували», – ділиться дівчина.

Окрім того, в Івано-Франківську працюють контрольно-пропускні пункти, однак, каже нам Настя, це чисто формальність: «Не знаю, навіщо поставили ці блокпости: там навіть не міряють температуру, а просто проводять інформаційну кампанію про кількість хворих і про важливість бути обачними».

Дівчина зазначає, що насправді хворих дуже багато, і ситуація критична.

«Мама мого хлопця працює у лікарні, то зізнається, що декотрі медики через напружену ситуацію працюють у вкрай посиленому режиму. Лікарні переповнені, звільняють всі місця, щоб було де госпіталізовувати людей», – додає Настя.

Обмеження стосуються й міського громадського транспорту, що працюватиме в режимі спецперевезень, як це було під час першого локдауну навесні 2020 року.

Настя додає, що транспортом загального користування можна буде користуватись за наявності перепусток.

Власне, йдеться про дозвіл займати лише сидячі місця та обов’язково мати довідку з місця роботи.

Усі дитсадки та навчальні заклади не працюватимуть. Школярі та студенти переходять на онлайн-навчання, натомість щодо садочків, то мер Марцінків обіцяє запровадити чергові садочки, щоби батьки мали де лишати дітей.

Також усім установам, закладам, підприємствам рекомендується перевести роботу у гнучкий графік та дистанційний режим. Місцева влада закликає створювати позмінні графікі роботи або переходити в онлайн, щоби зменшити кількість контактів між людьми.

Що забороняється:

  • всі масові заходи; обслуговування відвідувачів в закладах громадського харчування;
  • робота непродовольчих ринків;
  • відвідування ТРЦ, непродовольчих магазинів, розважальних закладів;
  • робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів;
  • робота закладів сфери побутового обслуговування.

Обмеження не стосуються:

  • діяльності банків,
  • поштових відділень,
  • аптек,
  • СТО та автозаправок,
  • закладів медичної та ветеринарної практики,
  • майстерень з ремонту електроніки та побутової техніки.

Прикарпаття також торкнеться транспортна ізоляція. З 26 лютого в Івано-Франківській області забороняється посадка і висадка пасажирів на регулярні та нерегулярні рейси міжобласного сполучення залізничним, авіаційним та автомобільним транспортом у населені пункти Івано-Франківської області і з них.

Також «Укрзалізниця» припинила продаж на поїзди, які їдуть в Івано-Франківську область і назад. Продавати квитки попередньо не будуть до 12 березня нинішнього року.

Напередодні

Ще 16 лютого у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська, яка приймає пацієнтів з COVID-19, закінчилися вільні місця.

Наступного дня Львів прийняв семеро пацієнтів з сусідньої області. Через кілька днів ДСНС розгорнуто мобільний госпіталь на території Богородчанської центральної районної лікарні на Франківщині.

Як повідомив мер Андрій Садовий у середу, 24 лютого, під час відкриття пункту щепленя у Львові, місто готове прийняти 200 пацієнтів з Івано-Франківщини (100 хворих у комунальних закладах і 100 — в обласних медзакладах).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: