Які свята відзначають 1 березня (події, іменини та народні прикмети)

Two friendly cats
Two friendly cats on spring

Редакція ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 березня в Україні і світі. 

Редакція ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 березня в Україні і світі. 

Свята та події 1 березня

- Всесвітній день котів

Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни - 1 березня . Початок весни — особливий період для кішок. Саме тому люди вшановують своїх улюбленців у перший день березня.

Святкування дня котів влаштовують для 36 видів цих тварин, які знаходяться поруч з людиною у всіх куточках землі. Кожна кішка має свій особливий характер. Ці тварини вимагають поваги до себе, оскільки відчувають себе рівними з людиною.

Всесвітній день котів - це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов’язково подарують своїм господарям своє приємне муркотанням.

- Свято приходу весни

1-го березня відзначається надзвичайно світла та радісна подія — свято приходу весни. Довгоочікувану весну прийнято було зустрічати ще за часів язичників. Традиція вшанування весни, яку уособлює прекрасна дівчина, збереглася і до наших часів. 

Існує легенда, що колись Сонце зійшло на землю в образі прекрасної діви. Але злий Змій закрив красуню в своєму палаці. І в цю мить все навколо змінилося: замовкли птахи, перестали веселитися діти, світ став похмурим і сумним. Врятувати Сонце зважився тільки один молодець. Він шукав палац, в якому захована дівиця, цілий рік. В нерівній боротьбі юнак переміг Змія та визволив Сонце. Після цього ожила вся природа, але цього вже не зміг побачити молодець, оскільки був сильно поранений і помер. Його кров капала на білий сніг, який поступово починав танути. І на цьому місці виросли прекрасні проліски. Зараз під час свята приходу весни прийнято розповідати цю легенду. 

Незмінними атрибутами цього дня є квіти, зокрема проліски, які стали вісниками приходу весни.  У наш час свято приходу весни широко відзначають в Молдавії, Румунії та Болгарії.

- День «Нуль дискримінації»

Нове свято – День «Нуль дискримінації» (Zero Discrimination Day) – відзначається 1 березня за рішенням ООН з 2014 року. Ініціатором установи виступили керівники ЮНЕЙДС – Об’єднаної програми Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІД. Дискримінація – це «утиск». У сучасному понятті це слово використовується для позначення обмеження людини в правах за різними ознаками (соціальних, релігійних, расових, національних, статевих та інших) і може здійснюватися різними шляхами. Про це свідчить історичний досвід, через який пройшли абсолютно всі сучасні держави. Їх градація варіюється від банального несправедливого ставлення до приниження і обмеження в правах навіть на державному рівні.

- Всесвітній день компліменту

Мало інформації можна знайти в Інтернеті, про таке цікаве свято, як Всесвітній день компліменту (World Compliment Day). Немає достовірних відомостей про те, ким і коли воно засновано. Також немає і єдиної думки про точну дату його проведення – одні пропонують відзначати це свято 1 березня, а інші – 21 березня. Головне, що відомо, це ідея започаткування свята – спонтанне бажання простих людей зробити один із днів у році більш яскравим, теплим, який по-доброму запам’ятовується і зближує.

- Всесвітній день цивільної оборони

Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день цивільної оборони (World Civil Defence Day). Всесвітній день цивільної оборони, встановлений у 1990 році, відзначається в країнах - членах МОГО - з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних служб порятунку. День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності Статут МОГО, який схвалили 18 держав.

- День жалоби на честь Корюківської трагедії

Корюківська трагедія - масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка (нині місто в Чернігівській області України), здійснене 1-2 березня 1943 року загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни.

Корюківська трагедія 1943 року

Яке сьогодні церковне свято

Православні поклоняються в цей день давнього слов'янського бога весни і родючості Ярилу, в честь якого і названо свято - Ярило, Пров, Данило-новачок. За традицією в цей день люди проводжали зиму і зустрічали весну. Згідно з переказами, в цей день повісився Юда, який зрадив Ісуса Христа. Тому в цей день моляться за близьких людей, щоб у сім'ї не було самогубців.

Іменини 1 березня

Сьогодні, 1 лютого, свої іменини відзначають: Павла, Порфирія, Феодула, Самуїла та Іллі.

Що сьогодні не можна робити

  • Сьогодні не можна просиджувати весь день вдома. Обов'язково потрібно вийти погрітися на сонце.
  • Також у цей день не варто розповідати про своє сновидіння.
  • Ще не можна ображати бездомних котів. Навпаки – пригостіть їх або ж запустіть у тепло.

Народні прикмети на 1 березня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- ворони каркають голосно – скоро похолодає;

- посилився вітер вночі – чекайте рясних опадів і потепління;

- перший день весни – тепла, значить ще буде похолодання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: