Які свята відзначають 3 березня (іменини, народні прикмети та заборони)

природа

Редакція ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 3 березня в Україні і світі.

Редакція ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 3 березня в Україні і світі.

 Який сьогодні день 

- Всесвітній день дикої природи

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією постановила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи. Саме ця дата пов’язана з подією 1973 року, коли у Вашингтоні була підписана одна з найбільших угод з охорони дикої природи, Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITEС).

Відзначають цю дату з метою привернути увагу суспільства до цінності та різноманіття дикої природи, нагадати про необхідність посилити боротьбу зі злочинами проти неї, а особливо,з браконьєрством. Також Конвенція CITEС вимагає, щоб весь імпорт, експорт, реекспорт та інтродукція тварин та рослин проводилися на підставі дозволів та сертифікатів. 

До Конвенції долучилось майже 180 держав, в тому числі, і Україна, з 1999 року. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин. Об’єктами регулювання конвенції є не тільки живі тварини та рослини, а також загиблі і їх частини.

- Всесвітній день письменника

Всесвітній день письменника в цей день відзначається 3 березня практично у всіх країнах з 1986 року. Його придумали, щоб нагадати про важливість свободи преси й висловити протест цим днем проти довільного застосування цензури в мирний час.

У 1921 році було створено ПЕН-клуб. У 1923 році в Лондоні відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу. 12–18 січня 1986 року на 48-му за рахунком міжнародному конгресі учасники ПЕН-клубу прийняли рішення оголосити 3 березня Всесвітнім днем миру для письменника. 

У деяких країнах це свято розширило заявлений спектр. Називається просто День письменника і є приводом для вшанування літературних діячів, які проявили себе.

- Міжнародний день охорони здоров’я вуха та слуху

Сьогодні, 3 березня, відзначається Міжнародний день охорони здоров’я вуха та слуху. Головна його мета – привернення уваги громадськості до захворювань слухового апарату людини та їх профілактики.

На сьогодні, за даними ВООЗ, від глухоти і порушень слуху страждають біля 360 мільйонів людей в усьому світі. Основними причинами глухоти та часткової втрати слуху є вроджені генетичні вади, хронічні інфекції вуха, ряд захворювань (краснуха, кір, свинка, менінгіт тощо) та шкідливі фактори навколишнього середовища, передусім шум.

Для профілактики захворювань слухового апарату рекомендується своєчасно лікувати простудні та хронічні інфекції, дотримуватися гігієни вух та уникати постійних голосних шумів.

Яке сьогодні церковне свято

Церква 3 березня вшановує пам'ять святителя Лева I Великого, Папи Римського. Він прославився своєю миролюбністю і діями, спрямованими проти різних єретичних течій. 

Лев I Великий, Папи Римський

У цей день треба піти до церкви, пом'янути померлих родичів і відвідати їх могили. Подати милостиню нужденним людям. Чим більше дасте – тим більше отримаєте взамін.

Іменини 3 березня 

Іменини у Павла, Василя, Косми, Лева, Володимира, Анни і Віктора.

Що сьогодні не можна робити

  • У цей день слід уникати будь-яких хірургічних втручань, а також перенесіть пломбування зубів - результат може бути невдалим. 
  • Не можна нікому заздрити. 
  • Якщо ви зурочити людину, то це повернеться до вас бумерангом.

Народні прикмети 

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- дуже сухо - до хорошого врожаю;

- зірки на небі мерехтять - до холодів;

- блідий місяць – до сильного снігопаду, ясний – до холоднечі.

- грім - до родючості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: