Верховна Рада провалила голосування за закони про обіг цивільної зброї

зброя

Верховна Рада не змогла ухвалити у першому читанні жоден з двох законопроєктів про обіг цивільної вогнепальної зброї в Україні. Про це стало відомо на засіданні парламенту 4 березня, - пише «Українська правда».

Рада розглядала два законопроєкти про обіг зброї – № 4335 та №4335-1.

За прийняття за основу проєкту закону №4335 проголосували лише 88 депутатів. Також нардепи відмовились направити цей документ на доопрацювання до комітету (за 209) і суб’єкту законодавчої ініціативи (за 214).

Проєкт закону №4335-1 підтримали лише 74 парламентарі.

Спікер ВР Дмитро Разумков зазначив, що один з двох документів все ж варто відправити на доопрацювання. Однак повернення законопроєкту у комітет підтримали лише 173 народні обранці. Разумков спитав, чи варто ставити документ далі на голосування, і коли почув відповідь, що ні, оголосив, що закон відхилено.

Таке рішення нардепи зустріли оплесками.

Що у законопроєктах?

Проєкт закону № 4335 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» передбачає, що за аналогією з посвідченням водія, запровадять посвідчення власника зброї.

На кожну одиницю зброї впроваджуватиметься також технічний паспорт, де будуть вказані відомості про власника та серійний номер зброї.

Згідно з документом, право на отримання посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни України які: не мають медичних протипоказань; не мають судимості, що погашена чи знята (крім реабілітованих); не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17219, 17220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 186, 1868, 187, 190-1956, 203, 2031, 2041, 2042-2044 КУпАП.

Проєкт закону також передбачає: обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну власником зброї; створення Єдиного держреєстру цивільної зброї; запровадження курсів з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.     

Проєкт закону №4335-1 «Про цивільну зброю та боєприпаси» встановлює право на володіння зброєю та боєприпасами, а також створює реєстр цивільної зброї, держателем якого є Мін’юст.

Також він визначає: умови, порядок та правила придбання зброї і боєприпасів фізичними і юридичними особами, порядок володіння зброєю, її зберігання, переміщення, застосування; умови позбавлення права на володіння зброєю та її вилучення; порядок організації курсів з підготовки власників зброї; перелік повноважень органів державної влади та управління у сферах обігу зброї та боєприпасів і надання послуг, пов'язаних із використанням зброї та боєприпасів; використання зброї суб’єктами господарювання, що мають ліцензію на здійснення охоронної діяльності; запровадження ліцензування діяльності у галузі виробництва зброї та боєприпасів військового призначення; обіг пневматичної зброї; вимоги щодо набуття зацікавленими особами права на зброю; та посилює відповідальність за незаконне використання зброї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: