Львів став одним з переможців проекту «Міста, вільні від домашнього насильства»

місто
Фото: Олександр Мазуренко

Місто Львів стало одним з переможців конкурсу проекту «Міста, вільні від домашнього насильства», відтак між Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, який фінансує цей проект, та мерією Львова було підписало відповідний меморандум про співпрацю.

Про це повідомляють у пресслужбі ЛМР.

UNFPA, Фонд у галузі народонаселення, є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Представництво в Україні працює з 1997 року.

Представництво цього Фонду у 2020 році оголосило конкурс щодо участі у проекті «Міста, вільні від домашнього насильства» на 2020−2021 роки. Львів визначено одним з переможців конкурсного відбору.

«Для нас велика честь, що ви сьогодні тут з нами. Ми справді не сильно розказуємо про нашу роботу, адже питання безпеки для жертв насильства є для нас першочергово важливим. Ми маємо декілька локацій в місці, де надаємо таку підтримку, опіку, і будемо тільки розширювати наші можливості. Міська рада працює як служба сервісу: наша завдання — надати допомогу кожному мешканцю міста, якщо він попадає в скрутну ситуацію», — зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«За 4 роки боротьби з домашнім насильством я зрозуміла одне — ця проблема може бути вирішено лише командно. В цьому питанні людський фактор, допомога міської влади, соціальні служби, поліцейські, мобільні бригади — все має працювати відмінно. І зі своєї сторони я бачу, що треба якомога більше допомагати тому, щоб ця співпраця зміцнювалась, вростала. Ми, люди, повинні захищати людей і давати віру тим, хто постраждав. Такими меморандумами, такою співпрацею ми доводимо постраждалим, що в них завжди є підтримка. Круто, що Львів — одне з перших міст, що відреагувало на зміни в законодавстві, несе відповідальність за формування нульової відповідальності за насильство. Це перше місто, яке там оперативно спрацювало в цьому питанні, і я за це дуже вдячна», — наголосила Марія Єфросініна, Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

Сьогоднішнє підписання меморандуму встановлює робоче партнерство між Фондом та Львівською міською радою з питань запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашньому насильству.

«Вітаю Львів і нас із скріпленням нашого партнерства, яка має на меті комплексно розбудовувати у Львові комплексну систему попередження і запобігання домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Дуже приємно, що ваше місто зробило вже багато кроків в цьому напрямку, є всі передумови, щоб розвивати цю систему, створені спеціалізовані служби підтримки, притулок, кризові кімнати. Знаю, що Львів має великі плани, щодо розвитку цього напрямку.

В рамках нашого партнерства ми вже надали підтримку для того, щоб підвищити якість надаваних послуг через навчання відповідних фахівців. Зараз ми допомагаємо дообладнати спеціалізовані служби підтримки, які надаватимуть якісні послуги для постраждалих від насильства в європейських, сучасних умовах. Плануємо продовжувати нашу співпрацю й надалі", — розповів Костянтин Бойчук, координатор проекту «Міста, вільні від домашнього насильства» Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

Згідно з меморандумом, сторони беруть на себе такі зобов’язання:

Зі сторони Львівської міської ради:

  1. Створення та забезпечення функціонування спеціалізованих служб для постраждалих від домашнього насильства, зокрема:

1.1 Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі (Створена і функціонує з 2019 року).

1.2 Утворення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги для постраждалих осіб. (Створена і функціонує з 2019, також закуплено автомобіль та впроваджено «Гарячу лінію»).

1.3 Створення кризових кімнат для постраждалих осіб. (Створено і з липня 2020 функціонують 4 кризових кімнати).

1.4 Створення притулку для постраждалих осіб. (Створено і функціонує з вересня 2020).

1.5 Створення денного центру допомоги постраждалим від домашнього насильства (Відкриття у 2021).

Зі сторони Фонду:

  1. Закупівлі необхідного обладнання для облаштування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб (від міста подано заявку на закупівлю обладнання, комп’ютерної техніки, основних засобів на загальну суму понад 400 тис. грн).
  2. Участь та підтримка у проведенні тематичних інформаційних заходів з питань запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашньому насильству.
  3. Забезпеченні методичної, експертної та організаційної підтримки у налагодженні функціонування спеціалізованих служб.

Також для Львова подарували табличку-ознакування, що має на меті розповідати громаді міста про те, що не треба замовчувати питання насильства, звертатись по допомогу, якщо опинились в біді, адже у Львові є спеціальний сервіс, який допоможе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: