На реставрацію храму XV століття, що на Самбірщині, виділять мільйон гривень

_1615563102_613x321.65019011407_3_0
Фото: ЛОДА

Пам'ятку архітектури національного значення дерев'яну церкву Святого Михаїла у селі Ісаї Самбірського району реставруватимуть вже третій рік поспіль. Нещодавно із обласного бюджету виділили додатково мільйон гривень задля відновлення святині.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської обласної державної адміністрації.

Храм збудований 1663 року, зараз перебуває на балансі департаменту архітектури ЛОДА і не має користувача.

У 2018 році святиня перебувала в аварійному стані, з 2019 року тут тривають протиаварійні, а згодом - реставраційні роботи. Загалом за два роки для церкви в Ісаях з обласного бюджету виділено близько 2,15 мільйона гривень. На 2021 рік - попередньо передбачається один мільйон.

У відомстві нагадують, що три роки тому, у 2018-му, церкву Святого Михаїла в Ісаях включили у програму «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2018-2020 роки». За кошти з обласного бюджету тоді відкоригували проєктно-кошторисну документацю та провели експертизу проєкту, а також відкрили торги і розпочали ершочергові невідкладні роботи на пам’ятці.

Через рік, у 2019-му, для продовження реставрації храму передбачили 1,45 мільйона гривень.

За ці гроші вдалося укріпити та замінити несучі конструкції даху та куполів, а два куполи над вівтарем та центральною навою - накрити ґонтом. Продовжили роботи з  відновлення дахових конструкцій, зокрема завершення реставрації куполу над приміщенням бабинця у 2020 році. Для цього з обласного бюджету виділено 700 тисяч гривень. З районного бюджету на збереження і відновлення храму гроші не передбачали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: