У Львові обрали переможців архітектурного конкурсу на створення школи та садочку на Під Голоском

проект
Проект переможець

У Львові обрали переможців Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію загальноосвітньої школи та дошкільного навчального закладу на території житлового району Під Голоском. 

Так, на конкурс було подано 26 проектів від авторських колективів з різних міст України, - про це повідомляють у пресслужбі мерії.

Зокрема, завданням архітекторів було розробити проектну пропозицію школи на 450 учнів та закладу дошкільної освіти на 70 місць. Йдеться про об'єкти, що покликані вирішити потребу у освітній інфраструктурі мікрорайону, що стрімко розвивається. Всього в районі Під Голоском за детальним планом території передбачено три школи та сім дитячих садків.

Як відзначають в управлінні архітектури та урбаністики, ділянка, що передбачена для будівництва освітнього комплексу, має вигідне місце розташування для громади усього мікрорайону та межує із парком, а спортивні майданчики та частина приміщень школи передбачаються для використання мешканцями у позанавчальний час.

«Серед інших конкурсантів проект-переможець правильно підійшов до вирішення проектного завдання, запропонувавши якісний компроміс, з точки зору бюджету виконання та елегантності просторового вирішення. Не менш важливим є ефективне розташування об'єктів на ділянці, що враховує рельєф території, орієнтацію за сторонами світу та використовує найбільш придатні для будівництва місця. Більше того, формуючи перед головним входом площу, що може використовуватися як новий громадський простір для громади району Під Голоском», — зазначив головний архітектор Львова та голова журі конкурсу Антон Коломєйцев.

Відтак, переможцем конкурсу обрано проект під шифром 000188, авторського колективу львівських архітекторів «Guess Line Architects» Андрія Лесюка, Софії Школяр, Катерини Іващук, Михайла Когута, Оксани-Дарини Кицюк, Андрія Гончаренко, Марії Школьник, Ігоря Когута, Ольги Хрупович та Назарія Дуди. Цей проект-переможець отримає грошову винагороду у розмірі 120 000 грн.

«Перш за все ми хотіли зберегти характер середовища і надати дітям можливість взаємодіяти з природою, тому будівлі посаджені на ділянку так, щоб навчальні приміщення були орієнтовані на рекреаційні території довкола, а на самій ділянці організовані елементи, що спонукають дітей досліджувати оточення. Ми врахували контекст середовища, намагались максимально використати наявний рельєф, що стало цікавим викликом для нас. Форми будівель реагують на існуючу забудову та враховують майбутній розвиток територій довкола» — розповідають про проектні рішення автори-переможці.

Друге місце, та премію у розмірі 80 000 грн отримав проект під шифром 888888, авторського колективу Антона Збарського, Юрія Ларіонова, Олександра Бащенко, Тодора Свєкла, Дениса Задніпровського-Кононєнко, Антоніни Каплі / ТОВ «Архітектурна група ЦЕХ», м. Київ.

Третє місце та премією у 60 000 грн розділили два авторських колективи:

— проект під шифром 000121 авторського колективу Олени Рибенчук, Миколи Рибенчука, Катерини Шклянки, Марії Москалюк, Макара Москалюка / мале приватне підприємство «Симетрія», м. Львів;

— проект під шифром 270718 авторського колективу Остапа Галько, Олеся Кузьо, Ольги Гусяк.

Також за іноваційність, сміливість та витонченість проектних рішеннях журі конкурсу додатково відзначили проекти під шифрами:

132435 — авторського колективу Юрія Горалевича, Олеся Горалевича, Кирила Следзя, Данила Калашника, Марини Зайцевої.

313777 — авторського колективу Павла Заботіна, Любові Копєійкіної, Олени Кобець та Віктора Копєійкіна.

978520 — авторського колективу Євгена Чернат, Ганни Чернат / space odyssey architects; Ромеа Мурін, Якуб Голебієвскі / skala architects; Елой Гонсалвес, Нуно Сантьяго / студія experimental; Артема Осламовський та Олександра Коротких.

До шорт-листа конкурсу ввійшло 9 із 26 проектів.

Загалом на конкурс було зареєстровано більше 60 авторських колективів та подано 26 проектів з різних міст України, зокрема зі Львова, Києва, Івано-Франківська, Полтави, Дніпра, Сум, Тернополя, Хмельницького, Харкова, Чернівців, Одеси, Маріуполя та Краматорська.

Нагадаємо, що до складу журі конкурсу увійшли:

  • Антон Коломєйцев —начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, головний архітектор міста;
  • Ігор Данчак — архітектор, член та представник Спілки архітекторів України;
  • Зоряна Довганик — начальниця управління освіти Львівської міської ради;
  • Оксана Юрчишин — доцент кафедри архітектурного проектування Національного університету «Львівська політехніка»;
  • Марко Савицький — керівник архітектурного бюро Savytskyy Design;
  • Наталія Зінчук — головна архітекторка компанії Zelemin;
  • Володимир Йосипчук — головний архітектор компанії AVR Development (головний архітектор проекту загальноосвітньої школи КМДШ).

«Дякуємо всім учасникам конкурсу за пророблену роботу та вклад у розвиток архітектури муніципальних закладів, членам журі конкурсу та Львівській обласній організації спілки архітекторів України», — додають в управлінні архітектури та урбаністики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: