Коли у Львові запрацює аеромедична евакуація

159798412_2872901262923961_3989102180899400114_n
У січні нинішнього року міністр охорони здоров’я анонсував в Україні запуск проєкту щодо аеромедичної евакуації пацієнтів. Зокрема першими його втілюватимуть у Києві та Львові. Фото (ілюстративне)

У Львові оголосили набір медичних працівників у підрозділ Центру з аеромедичної евакуації. Команда першочергово буде складатись із десяти працівників, що пройдуть спецнавчання. А перший політ анонсовано на початок квітня нинішнього року.

Місто стало одним із перших в Україні, де запрацює такий проєкт, ініційований міністром охорони здоров'я Максимом Степановим. Детальніше про те, що таке аеромедчина евакуація та як вона має працювати можна прочитати тут.

«Набір у команду підрозділу здійснюватиметься за анкетами, які надсилатимуть до 18 березня. Із ними проведуть особисту зустріч, під час якої у форматі конкурсної комісії визначатимуть, хто підходить на цю посаду. Зараз ми готові прийняти 10 людей. У майбутньому підрозділі буде п'ятеро фельдшерів і п'ятеро лікарів», – уточнив у коментарі ІА Дивись.info директор Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Загалом до участі в конкурсі допускаються медичні працівники, які мають відповідну освіту, за станом здоров’я готові виконувати завдання в умовах проведення аеромедичної евакуації та підготовлені за спеціальністю: лікар (медицина невідкладних станів, анестезіологія); фельдшер (невідкладні стани) і парамедик.

Обов'язковою умовою для майбутньої роботи таких аплікантів буде проходження спецнавчання і успішне складання іспиту. У разі, якщо конкурсант, який бере участь у відборі та проходить навчання, закінчує неуспішно, він відшкодовуватиме кошти, які Центр заплатив за курси.

Окрім цього, зазначив пан Васько, ймовірно, до команди запросять працівників ЛОЦ ексреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«Можливо, це будуть наші співробітники, то хтось з них піде на чверть або на пів ставки. Як тільки набереться необхідна кількість осіб, ми збільшимо штаб — це буде більше ніж 10 медиків і їх працевлаштують в іншому форматі», – зазначив медик.

За його словами, спершу створять дві команди (фельдшер і лікар), що працюватимуть вдень. Уже пізніше, найімовірніше, підрозділ працюватиме цілодобово, втім, усе залежить від рятувальників зі штабу МНС — чи матимуть вони змогу літати вночі.

Андрій Васько також пояснює, що старт процесу може дещо відтермінуватись у зв'язку із певними чинниками. До слова, постанова, згідно з якою стартує аеромедична евакуація, ще не ухвалена.

«Ми говоримо про перший в Україні старт такого процесу. Ми будемо опрацьовувати всі деталі і тоді полетимо. Коли медики та пацієнти будуть застраховані. Усе залежить від багатьох чинників – тендерних процедур тощо», – додав Андрій Васько.

Читайте також: Порятунок з неба: як працюватиме аеромедична евакуація хворих у Львові

Додамо, що майданчик для приземлення повітряного судна базуватиметься на одному із аеродромів на Львівщині. Йдеться про Львівське летовище чи аеропорт «Ягелллон», що у селі Черляни у Городоцькому районі.

Додамо, екіпажі цивільної еромедичної евакуації прямуватимуть до людей із гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу. Окрім цього, екстрено рятуватимуть осіб, що отримали опіки 2-го та 3-го ступеня понад 20% поверхні тіла, уражених електричним струмом або з опіками дихальних шляхів.

Гелікоптер Львівського центру ЕМД обслуговуватиме дев'ять областей — Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську, Чернівецьку, Волинську та Рівненську, Тернопільську та Хмельницьку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: