Порятунок з неба: як працюватиме аеромедична евакуація хворих у Львові

6N4A8381
13 січня 2021 року у Міністерстві охорони здоров'я анонсували запуск пілотного проєкту щодо цивільної аеромедичної евакуації пацієнтів. Фото (ілюстративне), ДСНС

У січні нинішнього року міністр охорони здоров'я анонсував в Україні запуск проєкту щодо аеромедичної евакуації пацієнтів. Зокрема першими його втілюватимуть у Києві та Львові.

У січні нинішнього року міністр охорони здоров'я анонсував в Україні запуск проєкту щодо аеромедичної евакуації пацієнтів. Зокрема першими його втілюватимуть у Києві та Львові.

Йдеться про впровадження підрозділів цивільної аеромедичної евакуації, позаяк це важливий елемент з точки зору порятунку життів тяжкопоранених під час автокатастроф, а також — розвитку системи трансплантації.

За словами очільника МОЗ, екіпажі прямуватимуть до людей із гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу.

Окрім цього, екстрено рятуватимуть осіб, що отримали опіки 2-го та 3-го ступеня понад 20% поверхні тіла, уражених електричним струмом або з опіками дихальних шляхів.

За словами міністра, аеромедичну евакуацію також можуть здійснювати під час стихійних лих, а також якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, ДТП, сходження снігових лавин тощо.

ІА Дивись.info з'ясувала, що потрібно знати про цивільну аеромедичну евакуацію та як це працюватиме у Львові.

Директор Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько розповідає, що пілотний проєкт стартує уже з весни, орієнтовно у квітні 2021 року, а над реалізацією колектив відомства спільно з МОЗ працював близько чотирьох місяців.

«Львівщину обрали пілотною з кількох причин: близькість області до важкодоступних гірських районів, а також регіонів, що входять до географічної зони відповідальності проєкту. Гелікоптер Львівського центру ЕМД обслуговуватиме, окрім Львівської, Івано-Франківську, Закарпатську, Чернівецьку, Волинську та Рівненську, Тернопільську та Хмельницьку області», – пояснив він.

Вертоліт надасть Міністерство внутрішніх справ України, а всі витрати на пально-мастильні матеріали, технічне обслуговування, заплату пілотів, навігацію та місце для стоянки покриватимуться коштами держави через МВС та МОЗ.

«Обслуговуватиме аеромедична служба пацієнтів у критичних станах: нейро-, політравми, інфаркти, інсульти, пацієнтів з опіками, дітей, які потребують невідкладної допомоги (тобто людей, життя котрих під загрозою, і яким надати допомогу у межах 2-годинного доїзду медиків неможливо). Координація викликів відбуватиметься нашою оперативно-диспетчерською службою», – додає Андрій Васько.

Він розповідає, що майданчики для приземлення повітряного судна є у Бродах, Стрию та Городку, а також це Львівське летовище.

«У своїй роботі використовуватимемо такий спосіб, як перехоплення, коли патрульною поліцією перекривається рух на дорозі, сідає вертоліт, до нього під’їжджає карета швидкої допомоги, пацієнта переміщують з/на борт для подальшого транспортування, рух на дорозі відновлюється. Перші такі польоти мають початися уже в березні-квітні», – каже керівник центру екстеної допомоги.

Фото: пресслужба ЛОДА

За його словами, медичний гелікоптер обладнають як реанімобіль класу «С». Також, за потреби, вертоліт можна доукомплектувати переносним обладнанням, що є у розпорядженні центру. Там працюватимуть лікар і фельдшер чи парамедик або ж медсестра-анестезистка.

Окрім цього, до кінця нинішнього року поблизу Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги збудують перший вертолітний майданчик. За даними мерії, майданчик функціонуватиме біля реанімаційного і діагностичного відділень, де є КТ і МРТ, всі види можливих досліджень, щоби швидко і якісно провести лікування пацієнта.

Зазначимо, що про це ще заговорили наприкінці липня торік. Перед тим місту надали погодження служби авіації.

Головний лікар Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук пояснює, що над програмою Міністерство охорони здоров'я України працювали впродовж 9-10 місяців.

За його словами, у той час проводились розрахунки щодо оплати послуг управлінню Держслужбі з надзвичайних ситуацій за виконану роботу: доставка своїм бригадам та стосовно розхідного матеріалу на гелікоптер.

Як зазначив Олег Самчук, пілотний проєкт має набирати обертів, відтак такі вертолітні майданчики мають функціонувати у кожному обласному центрі, принаймі у великих лікарнях, де займаються і інсультами, і інфарктами, і політравмою.

Так, вартість об'єкта становитиме 676 тисяч гривень. Будівництвом займатиметься ТзОВ «Інтеграл Сістемс», що, згідно з даними аналітичної платформи YouControl, основним видом діяльності якої є електромонтажні роботи та з-поміж іншого займається будівельно-монтажними роботами.

Такий формат аеромедичного пересування важливий також для системи трансплантації органів. Поки що логістика в Україні залишається доволі проблемним питанням.

Раніше кардіохірург Тарас Рудик розповів ІА Дивись.info, що питання логістики стосується не лише розвитку наземного транспорту — має бути ще й повітряний транспорт, розроблені правила перельоту із органами на борту та створені фіксовані сполучення між містами чи країнами.

Читайте також: Вдихнути життя, або Чому система трансплантацій в Україні не працює

«Тобто ми стикаємось із тим, що трансплантація – це досить дорога іграшка для цивілізованої держави. Ми вже рухаємось у тому напрямі, але всі мають усвідомлювати, що таїнство трансплантації має відбуватись не лише в операційній, а воно відбувається до операції та після неї: має бути пожиттєвий супровід пацієнта з боку держави, а до цього має бути професійна та морально чесна команда, яка скаже: «Від цієї людини можна забирати органи». А інші медики у відповідь: «А ця людина справді потребує», – пояснює кардіохірург.

Як зазначив Андрій Васько, це питання для Львівщини ще в процесі вирішення: наразі необхідно владнати усі питання щодо цивільної аеромедичної евакуації тяжкохворих осіб чи травмованих під час ДТП. Для прикладу, гелікоптер центру ЕМД обслуговуватиме 6 областей Західної України: Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Волинську, Рівненську, Хмельницьку, Тернопільську та Чернівецьку.

«Для екстреної евакуації така територія є надто великою, а от для трансплантології це  добрий проєкт, щоби налаштувати логістику», – додав він.

Власне, авіацію, згідно з проєктом МОЗ, мають використовувати для перевезення органів для трансплантацій, насамперед серця.

Окрім цього, додав Андрій Васько, невдовзі в центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф оголосять вакансії на пілотів гелікоптером, натомість інший персонал проходитиме спецпідготовку.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: