Відмова медиків від щеплення: хто винен і що з цим робити

IMG_6951-630x420
Фото з архіву.

Станом на 19 березня на Львівщині вакцинували близько 4100 медиків. За словами заступника голови ЛОДА Івана Собка, у деяких медичних закладах відмова від щеплень становить понад 50%.

«Вакциновано 60% працівників ковідних лікарень, зараз проводиться роз’яснювальна робота з працівниками лікарень, де щеплення зробили менше половини медиків. Ми намагатимемося адміністративно впливати на цей процес. Якщо відмови будуть набувати широкого масштабу, ми рекомендуватимемо МОЗ розглянути можливість преміювання плюс 300% таких медиків», – сказав Іван Собко під час брифінгу 16 березня.

Така ситуація не лише на Львівщині. Наприклад, на Буковині, у Герцаївській районній лікарні, на щеплення від коронавірусу погодилися 5 медиків з 80, які працюють з інфікованими. Більшість відмовляється через релігійні переконання.

Раніше заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Наталія Гусак повідомляла, що у міській лікарні №3 жоден медик не записався на вакцинацію, а в №4 – троє. Подібна інформація надходить з різних куточків України – Одещини, Хмельниччини, Чернігівщини…

Тим часом, наприклад, у Ватикані відмова від вакцинації без медичних показань може стати причиною для звільнення. Губернатор підписав декрет ще 8 лютого. Згідно з документом, щеплення – це моральна відповідальність, «враховуючи, що відмова від вакцини може створити ризик для інших».

А в країнах, де вакцинація проходить ударними темпами, медики говорять про вражаючі успіхи. В Ізраїлі виявили, що ризик зараження COVID-19 знизився на 95,8% серед людей, які отримали дві вакцини Pfizer.

Натомість в Україні, згідно з опитуванням Центру Разумкова, проведеного з 5 по 9 березня, понад половина, 51,5%, опитаних не мають наміру робити щеплення. Тоді як Україна в Європі посідає 6 місце за кількістю смертей, 5 – за кількістю нових хворих та 83 місце у світі за рівнем вакцинації.

На думку провідного експерта з біотехнології клініки ЄВРОЛАБ Юрія Леонова, в Україні існує антивакцинальна пропаганда.

«На превеликий жаль, це проблема зовнішнього впливу. У соцмережах є багато груп так званих «антивакцинаторів», які пропагують тотальне неприйняття щеплень. Після того, як цивілізований світ вказав на недоліки й відмовився від Спутніка V, що виробляє РФ, її керівництво дало команду на активну протидію існуючим вакцинам. Окремі випадки алергії, побічних ефектів тощо перекручуються до розмірів сотень тисяч випадків. Активно вливається у маси теза, що «насправді вакцина індійська», а отже, низькоякісна. Всі ці фейки, на жаль, впливають на свідомість не лише пересічного громадянина, а навіть і медиків.

Потрібна активна, дуже активна просвітницька політика, аби кожного дня, з усіх можливих джерел пояснювали, що вакцинація необхідна, розвінчувати міфи. Потрібно ввести обмеження для людей, що відмовляються від вакцинації без поважних причин. Адже такі люди шкодять не лише собі, вони є джерелом інфекції для інших», – сказав Юрій Леонов.

Думку щодо потужного антивакцинального лобі поділяє і голова правління ГО «Птатформа здоров’я» Тимофій Бадіков.

«Як громадський діяч, очільник організації, яка вже 5 років займається просвітницькою діяльністю щодо вакцинації, вважаю, що найголовніша проблема поганого ставлення до щеплення у тому, що у нас є дуже велике латентне антивакцинальне середовище серед медичних працівників.  Наприклад, навіть коли міста закуповували вакцину від грипу, то лише третина або максимум половина медиків зголошувалася на вакцинацію. Хоча ця вакцина стабільна, зрозуміла, доведено, що вона справді захищає. Але однаково є велика кількість відмов. Чому? Тому що медик – це не обов’язково імунолог чи інфекціоніст і це навіть не означає, що він належним чином вивчав імунопрофілактику та вакцинацію. Навіть серед професорів, викладачів медичних вузів є латентні антивакцинатори, які кажуть, що вони не проти щеплення, але… І ось така ситуація триває роками або й десятиліттями. Одна річ, первинка, а інша – коли приходить людина до кардіолога, а він каже, що пацієнту протипоказані планові щеплення. У той час, коли насамперед треба захищати людей з групи ризику, тих, у кого перебіг хвороби може бути набагато важчий», – каже Тимофій Бадіков.

Щодо фінансового стимулювання медиків, аби вони вакцинувалися, експерт переконаний: на війні всі методи згодяться.

Читайте також: Що треба знати про вакцинацію і вакцину від COVID-19

«З одного боку, фінансове стимулювання це добре, а з іншого – це не правильно. Зараз ми у стані війни з хворобою, а на війні усі методи добрі. Головне – щоб це працювало, а не так, що запис про щеплення є, а вакцину тим часом в унітаз зливають.

На жаль, велика проблема в Україні, що у департаментах по регіонах здебільшого залишилася цілковито совкова система – бажання вислужитися перед начальством, відзвітуватися, хоча насправді є інформація, що регіони просто малюють планові щеплення, показуючи високу статистику.  Буває, що медики самі відмовляють від щеплень. Вони не хочуть цією темою займатися, самі у це не вірять, а працюють там, де держава розраховує на їхню підтримку і приклад. Таких лікарів слід виявляти, провести з ними просвітницьку роботу, запрошувати фахівців, які насправді у цьому розбираються і пояснять, чи, наприклад, можна робити щеплення після переливання крові, скільки часу має минути тощо. Це дрібні питання, яких багато і вони потребують відповідей. На державному рівні системно у цьому напрямку нічого не робиться», – резюмував Тимофій Бадіков.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: