На Львівщині створять словник українських відповідників популярним англіцизмам

словник

У департаменті освіти і науки Львівської ОДА створили робочу групу, що працюватиме над словником українських аналогів популярних англіцизмів. До робочої групи увійшли філологи, перекладачі, мовознавці та педагоги, - пишуть у пресслужбі ЛОДА.

«Ми часто стикаємось із непоодинокими випадками використання англіцизмів, які варто замінити на українські аналоги. Аби порадити собі з цими англіцизмами, ми залучили справжніх професіоналів. Разом напрацюємо гідну альтернативу іншомовним словам, яку запропонуємо до використання наших освітнім закладам», - розповіла керівник управління інновацій департаменту освіти Ольга Котовська.

У необхідності запропонувати українські відповідники до англійських слів переконаний також професор кафедри української фольклористики імені академіка Філарета Колесси Святослав Пилипчук.

«Для українського сприйняття відповідники будуть нічим не гірші, у спільній роботі зможемо знайти гарні милозвучні слова популярним англіцизмам. Певні напрацювання у цьому напрямі вже є, треба лише їх систематизувати і доповнити. Раціонально буде впроваджувати ці слова одразу зі школи, аби діти опановували ці терміни одразу із засвоєнням техніки. Доцільно також поширити відповідники на ІТ-сферу», - акцентував Святослав Пилипчук.

Під час першого засідання робочої групи зійшлись на думці, що словник варто створити також в електронному варіанті.

Опитування щодо найбільш популярних англіцизмів організують також серед студентів. На базі департаменту освіти також планують провести форум, до якого зможуть долучитись вчителі, адміністрація закладів освіти та інші фахівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: