Які свята відзначають 24 березня (іменини, народні прикмети)

11

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 24 березня в Україні і світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 24 березня в Україні і світі. 

Свята та події 24 березня

Сьогодні, 24 березня, у світі відзначають День боротьби з туберкульозом та Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

День боротьби з туберкульозом

Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас.

Туберкульоз - одне з найдавніших інфекційних захворювань. Це хронічне інфекційне захворювання характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Тому туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту з хворим. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу, і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих.

Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв

Цей день у календарі вибрано на честь Оскара Арнульфо Ромеро-і-Гальдамеса – архієпископа Сан-Сальвадора. Він виступав проти будь-якої несправедливості, особливо бідності і соціальної нерівності. 24 березня 1980 року він був убитий прихильниками радикальних течій. 

Яке сьогодні релігійне свято

За релігійним календарем віряни вшановують архієпископа Євфимія II, який жив у 15 столітті. Він народився в Новгороді, у родині священника Михея та Ганни, які тривалий час не могли мати дітей і пообіцяли присвятити свою дитину Богові. У 15 років майбутній архієпископ прийняв чернечий постриг. 1429 року він був обраний в архієпископи новгородські. За час свого архирейства Євфимій доклав багато зусиль до будівництва та відновлення храмів, дбав про переписування церковних книг. Також він прославився своїм доброчесним життям. 

Традиції на свято 

Єфимоі день пов'язаний з весняним пробудженням природи, поверненням птах з теплих країв і початком польових робіт. Наші предки сьогодні проводили різні обряди на гроші і удачу. 

Це свято було присвячено поверненню перелітних птахів. Згідно з повір'ям, якщо на Єфимів день ранкова зозуля вперше подає голос, то тим, хто її почує, пощастить у фінансових питаннях. Почувши спів зозулі, потрібно було подзвеніти в руках монетками. Люди вірили, що це збільшить сімейний бюджет.

Почути спів зозулі до появи на деревах перших листків, вважалося доброю прикметою. Також 24 березня, згідно з прикметами, берези починали давати перший сік.

Іменини 24 березня

Сьогодні День ангела відзначають: Катерина, Макартан, Симон, Василь, Євфимій, Епимах, Патрикій, Піоній, Софроній. 

Народні прикмети

Якщо з цього дня холоди йдуть на спад, то літо буде тепле.

Миші на поля біжать – до неврожайного року.

Якщо вночі був іній, то вдень снігопаду не буде.

Пухнастий іній віщує гарну погоду.

Граки зграями в небі в'ються і стрілою на землю опускаються – до дощу.

Дружний приліт птахів – до холодів і негоди.

Журавлі летять швидко, низько і мовчки – до негоди.

Якщо після обіду дме північний вітер, то, швидше за все, сіно в цьому році буде складно заготовити через часті дощі у червні.

Ворони зграями на землі сидять – до холодів, посередині дерева – до похмурої погоди, на верхівках дерев – до тепла.

Побачили лебедя на ставку? Чекайте теплих днів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: