Маска або штраф: як їздити у громадському транспорті Львова, який у «червоній» зоні (фото)

IMG_8400

Віднині Львів і область опинились у «червоній» карантинній зоні, відтак, починають діяти посилені обмеження щодо носіння засобів індивідуального захисту, зокрема масок, за відсутності яких у громадських місцях можуть накладати штраф.

Віднині Львів і область опинились у «червоній» карантинній зоні, відтак, починають діяти посилені обмеження щодо носіння засобів індивідуального захисту, зокрема масок, за відсутності яких у громадських місцях можуть накладати штраф.

Те ж саме стосується пересування громадським транспортом. Згідно з правилами, під час поїздки у салоні не може перебувати більше пасажирів, ніж кількість передбачених сидячих місць. Інакше водій, який знехтував обмеженням, заплатить від 17 до 34 тисяч гривень штрафу.

Водії нестимуть відповідальність за порушення маскового режиму, пояснює інспектор відділу безпеки дорожнього руху, старший сержант поліції Львова Богдан Сав’юк.

«Правила, які починають діяти у громадському транспорті в межах «червоної» зони, стосуються перевезення пасажирів і користування засобами індивідуального захисту. Зокрема це перевезення лише сидячих пасасажирів і заборона на пересування у салоні стояче», – каже інспектор.

Додамо, що міський голова Андрій Садовий попросив працедавців максимально перевести працівників на дистанційну роботу, щоби мінімізувати кількість людей у транспорті.

Якщо ж водій працює без респіратора чи маски — на нього складають постанову. Сума штрафу, яку він заплатить, становить від 170 до 255 гривень. Рішення про розмір стягнення ухвалює суд: правоохоронці лише фіксують факт і передають необхідні матеріали.

Сьогодні вранці поліцейські провели масштабне відпрацювання на десяти точках Львова, де зосерджується найбільше скупчення користувачів громадського транспорту. Йдеться про автостанції, залізничний та приміський вокзали.

Наприклад, на автостанції на вулиці Богдана Хмельницького, хоч і людно спозаранку, втім, водії не ігнорують обмеження.

Читайте також: Львів на карантині: що очікувати від обмежень

«На цій локації провели кілька профілактичних бесід, оскільки порушень не зафіксували. Спрацьовує так зване «сарафанне радіо»: водії знають, що необхідно дотримуватись карантинних обмежень, зокрема заходів індивідуального захисту, а також перевезення пасажирів», – розповідає Богдан Сав’юк.

Часто також виникають конфлікні ситуації, коли водії не ризикують перевозити пасажирів — особливо у час пік — в переповнених маршрутках. Пасажирів натомість просять із відповідальністю поставитись до порушень таких правил, позаяк це стосується як і їхньої безпеки під час пандемії, так і водіїв, яких за порушення штрафуватимуть.

«Водій зобов'язаний попереджувати про наслідки і також може викликати поліцію, якщо у нього виникла якась конфліктна ситуація (з пасажирами — ред.). Тобто водій несе персональну відповідальність за такі перевезення», – пояснює інспектор відділу безпеки дорожнього руху поліції Львівщини.

І додає, що такі відпрацювання проводитимуть, поки діятимуть карантинні обмеження.

Додамо, в «червоних» зонах уряд заборонив ходити по парках та вулицях без масок.

Це стосується:

  • парків (гідропарків, лугопарків, лісопарків, парків культури та відпочинку, парків — пам’яткок садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші),
  • рекреаційних зон, садів, скверів та майданчиків;
  • пам’яткок культурної та історичної спадщини;
  • майданів, площ, бульварів, проспектів;
  • вулиць, доріг, провулків, узвозів, проїздів, пішохідних та велосипедних доріжок;
  • пляжів, кладовищ, інших територій загального користування.

Однак поліцейські штрафуватимуть громадян за відсутність маски у громадських місцях лише після ігнорування попередження. Сума стягнення становитиме від 17 до 170 тисяч гривень.

Тобто, якщо буде нерозуміння з боку громадян, то штраф направляється до суду на 17 тис. грн, а постанова виноситься на місці на 170 гривень.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: