Львівщина подала на Велику реставрацію 33 заявки

мін
Фото: ЛОДА

Мінкультури завершило прийом заявок на участь у відборі проектів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво». Львівщина підготувала та надіслала до Києва 33 пакети документів, які передбачають відновлення 41-го об’єкта культурної спадщини.

Про це повідомляють у пресслужбі ЛОДА.

«Департамент архітектури надіслав до Міністерства культури та інформаційної політики 19 заявок на реставрацію 27 об’єктів культурної спадщини. Наші фахівці готували їх спільно з установами-користувачами, органами місцевого самоврядування, громадськими активістами», - каже голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. 

Також подавачами заявок від Львівщини стали Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького (4 заявки), Державний історико-культурний заповідник у місті Белз (3 заявки), Львівська міська рада (6 заявок) і Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької (1 заявка). 

Серед пам’яток, які пропонують реставрувати на Львівщині: костел Всіх Святих у Годовиці, Свірзький, Підгорецький, Олеський, Жовківський та Поморянський замки, Тартаківський та Червоноградський палаци,  Колишній Монастир сестер Бенедиктинок на пл. Вічевій, 2 у Львові, приміщення Історичного музею та Музею історії релігії, Дрогобицька житниця та Львівський національний драматичний театр імені Марії Заньковецької. Також є пропозиція продовження фахових досліджень та створення культурно-туристичного магніту на основі пам’ятки археології «Давній Звенигород» (Давидівська ТГ).

«Дерев’яну архітектуру ми оформили в одну заявку - «Карпатський маршрут дерев’яної архітектури». Її підготували спільно дирекція археологічного заповідника «Давній Звенигород» та Асоціація «Єврорегіон - Карпати - Україна». Сюди увійшли вісім дерев’яних храмів, три з яких - зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, та дзвіниця у Ясениці Замковій. Так само подібні проєкти ми запросили подати Івано-Франківську, Чернівецьку і Закарпатську області, щоб це був справді такий єдиний карпатський туристичний маршрут до найцікавіших зразків дерев’яних українських церков. Тобто до тих, які особливо потребують збереження», - каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: