Дослідження не підтвердили деякі побоювання щодо британського штаму COVID-19

штам

Штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, більш заразний, ніж оригінальний вірус, але не призводить до більш тяжкого перебігу COVID-19 серед госпіталізованих пацієнтів, як думали раніше.

Штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, більш заразний, ніж оригінальний вірус, але не призводить до більш тяжкого перебігу COVID-19 серед госпіталізованих пацієнтів, як думали раніше.

Про це свідчать результати двох досліджень, опублікованих в наукових журналах The Lancet Infectouse Diseases і The Lancet Public Health, - пише «Українська правда. Життя».

Вчені повідомляють, що британський штам коронавірусу  не пов'язаний з більш важким захворюванням або смертю, і що вірус не спричиняє інших або більшої кількості симптомів в інфікованих в порівнянні з попередніми штамами. 

Стаття в The Lancet Infectious Diseases заснована на спостереженні за пацієнтами в двох лондонських лікарнях. Серед 341 пацієнта з COVID-19 британський штам виявили у 198 людей (58%), у 143-х (42%) він був відсутній. 

«Ми не виявили зв'язку між тяжкістю захворювання і штамом», – каже доктор Елені Настула, одна із авторок дослідження в The Lancet Infectious Diseases. 

Однак вона та її команда виявили, що у людей, інфікованих британським штамом, ймовірність вищого вірусного навантаження в носі і горлі вища, ніж у людей, інфікованих початковим штамом. 

Дослідження, опубліковане у журналі The Lancet Public Health, ґрунтується на набагато більшій вибірці – 36 920 людях, які повідомили про позитивний тест на COVID-19 та описували свої симптоми протягом хвороби у мобільному додатку. 

Вчені на основі цих даних не виявили ніяких змін в типі або загальній кількості симптомів у людей з британським штамом коронавірусу.

Дослідники також змогли вивчити ще одне важливе питання: чи призведе британський штам до повторного інфікування серед людей, які раніше вилікувалися від COVID-19 від попереднього штаму, або серед вакцинованих людей.

Вони визначили, що швидкість повторного зараження будь-якою версією вірусу була низькою, зокрема, в районах, де кількість заражень британським штамом була відносно вищою.

Водночас дослідники підкреслюють, що їхні висновки – не остаточні для британського штаму.

Справді, вони суперечать результатам іншого дослідження, опублікованого в журналі Nature, яке показує, що британський штам пов'язаний з підвищеним ризиком смерті від хвороби в порівнянні з іншими мутаціями.

Ще інша робота, опублікована в British Medical Journal, показала, що у людей віком 30+ ризик смерті від британського штаму на 64% вищий, ніж від інших штамів.

Так чому ж інші дослідження показують більш високі показники важких захворювань і смертності серед людей, інфікованих британським штамом? 

Одна з причин, вважає доктор Елені Настула, може бути пов'язана з тим, що у дослідженні брали участь різні популяції.  Її дослідження було зосереджене на людях, які потребували госпіталізації, а, наприклад, дослідження в журналі Nature ґрунтувалося на даних людей, які не зверталися за допомогою в лікарні. 

«Вони не обов'язково конфліктують; це просто дослідження, що проводяться в різних умовах», – вважає науковиця. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: