Як на Пекарській відреставрували історичну металеву браму

Брама2
Фото: ЛМР

У Личаківському районі фахівці відреставрували металеві двері будинку на вул. Пекарській, 47. Історичні двері за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища фахівці відновлювали близько місяця.

Про це повідомляють у прессужбі мерії.

«У порівнянні з іншими металевими брамами, які трапляються, ця була відносно непогано збережена, проте, аби її зберегти на тривалий час, потребувала реставрації. У цій брамі ми поставили нові заклепки, а також двері довелося частково розібрати та вирівняти деякі елементи. Особливо у нижній частині, де вони були пошкоджені найбільше», – розповів реставратор Ярослав Пащак.

Раніше ці двері були зафарбовані чорною фарбою.

«Ми розчистили ці шари фарби та виявили автентичний червоний відтінок дверей, який і відновили. А ще ці двері цікаво оздоблені склом трьох кольорів: медове, червоне та зелене. Його красу тепер добре видно», – додає реставратор.

Відновили браму у рамках міської програми співфінансування разом з мешканцями.

«Загальна вартість робіт становила 74 107 грн. З них місто оплатило 70%, відтак мешканці додали 22 200 грн свого внеску», – зазначив Павло Богайчик, директор  ЛКП «Бюро спадщини».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: